Spansk omelett og bryteboller
Spansk omelett lages med kokefaste poteter. Serveres med grove bryteboller bakt med cottage cheese.
Spansk omelett med poteter - Tortilla de patatas
Til 4-5 personer
Dette trenger du:
- 6-7 kokefaste poteter
- Ca. 1 dl olivenolje
- 1 løk
- 1 fedd hvitløk
- 6 egg
- Salt, grovkvernet pepper
- Tomater
Slik gjør du:
Skrell og del poteter og løk i tynne skiver. Varm opp oljen i en stekepanne (20-22 cm diameter). Tilsett poteter, finhakket hvitløk og løk og stek over middelsvarme i 10-12 minutter til potetene er knapt møre.
Pisk sammen egg, salt og pepper og vend lett inn i potetblandingen. Legg på lokk og stek over middels varme. Vend lett om en gang i mellom med en gaffel.
Varm stekeovnen til 220 grader.
Når omeletten begynner å stivne, legg over halve sherry tometer og paprika i strimler. Sett pannen med omeletten på midterste rille i stekeovnen og stek til den begynner å bli gylden.
Server eventuelt med tynne skiver spekeskinke eller spekepølse og eventuelt brød og salat. Tortilla kan også servers kald, for eksempel som lunsj/nistemat.
Grove bryteboller bakt med cottage cheese
12-14 stk, oppskriften kan dobles.
Dette trenger du:
- 3 dl melk
- 400 g cottage cheese
- 25 g smør eller 2 ss olje
- 1 ts salt
- 25 g gjær
- 1 dl havregryn
- 4 dl sammalt hvete grov
- Ca. 5 dl hvetemel (begynn med 3 dl)
- Egg til pensling og linfrø, valmuefrø eller sesamfrø til dryss
Slik gjør du:
Varm melk, cottage cheese og smør/olje til fingervarmt. Elt sammen for hånd eller i en kjøkkenmaskin melkeblandingen, salt, grov sammalt hvetemel og ca. 3 dl hvetemel. Tilsett resten av hvetemelet litt etter litt til du får en glatt, smidig, ikke for fast deig. Dekk til bakebollen og sett til heving 30-40 minutter.
Ta deigen ut på bakbordet, elt sammen, del i 12-14 biter og trill ut til runde boller. Sett bollen med litt avstand på et bakepapirkledd stekebrett, slik at bollene vil ese sammen under etterhevingen. Dekk med et klede. Etterhev i 30-40 minutter. Pensle med egg og dryss med frø.
Strek i varm stekeovn 225 grader i 12-15 minutter på midterste rille. Avkjøl på rist. Vil du ha myk skorpe avkjøl under et klede.