BEKYMRET: Kommuneoverlege Sidsel Storhaug i Ås er bekymret og oppgitt over hvor mange nærkontakter enkelte unge smittede har.
BEKYMRET: Kommuneoverlege Sidsel Storhaug i Ås er bekymret og oppgitt over hvor mange nærkontakter enkelte unge smittede har. Foto: Ås kommune

Smittet ungdom hadde 43 nærkontakter: – Skjerp dere!

Kommuneoverlegen i Ås er oppgitt over at unge smittede har kontakt med svært mange personer. Én av dem hadde hele 43 nærkontakter.

– En av dem som fikk bekreftet positiv prøve på Ås søndag har hatt 43 nærkontakter, sier kommuneoverlege Sidsel Storhaug til Ås Avis, som først omtalte saken.

Storhaug sier til TV 2 at hun nesten falt av stolen da hun hørte antallet nærkontakter den ene unge smittede personen hadde hatt.

– Det har vært en trend de siste ukene at mange unge har hatt for mange nærkontakter. Men 43 var så høyt antall at jeg ble helt oppgitt, sier hun.

Smittetopp

Forrige uke hadde Ås kommune en smittetopp med 81 registrerte smittede.

– Tenk om alle disse 81 personene hadde hatt 43 nærkontakter hver, da hadde smittesporingen vår knekt helt sammen, sier Storhaug til TV 2.

Hun forteller at hun har gitt smittesporerne tillatelse til å stramme opp folk de ringer rundt til, dersom de smittede ikke har forhold seg til de strenge nasjonale retningslinjene.

Myndighetenes oppfordring er klar på at alle bør begrense sin sosiale kontakt og ha maks to gjester på besøk.

– Hva svarer de smittede unge som har så mange nærkontakter?

– Noen sier at de ikke har tenkt i det hele tatt. Mens andre blir litt spake, sier kommuneoverlegen.

Mange lurer på hvordan det er mulig å få så mange nærkontakter, når de nasjonale retningslinjene er så strenge og klare.

– De som har hatt svært mange nærkontakter sier at de har kjørt venner, vært snille med foreldrene og kjørt deres venner hjem fordi de hadde tatt et vinglass, besøkt kjæreste, besøkt kjærestes familie og besøkt venners familie. Med en slik fremtreden kommer man raskt opp i nærmere 50 nærkontakter, sier Storhaug til TV 2.

– Egoistisk tankegang

Kommuneoverlegen er tydelig på at nå må folk skjerpe seg.

– Nå må folk innrette seg etter de strenge nasjonale tiltakene og ikke slappe av, sier Storhaug.

Kommuneoverlegen vet at det har vært et langt og tungt år, men minner om at vi nå nærmer oss slutten.

– Vi kan se langt etter gjenåpning av samfunnet dersom folk ikke skjerper seg og begrenser kontakten med andre. De unge må begynne å tenke på fellesskapet og ikke bare på seg selv, sier Storhaug.

Kommunelegen har også en oppfordring til ungdommenes foreldre.

– Dersom barnet ditt ikke klarer å begrense kontaktene sine selv, er du som forelder nødt til å snakke med dem og forklare dem alvoret.

I tillegg til ungdommens adferd er Storhaug også bekymret for helsen til smittesporerne i kommunen.

– Hver og en av nærkontaktene må spores opp. Når det blir opp til 43 stykker, så står vi i fare for at systemet raser sammen, sier hun.

417 har hittil testet positivt for koronavirus covid-19 i Ås i Follo i Viken. søndag ble 14 personer registrert smittet.

Relatert