Over 75 døde i flom og jordskred i Indonesia og Øst-Timor

Mer enn 75 mennesker har omkommet og mange er fortsatt savnet etter flom og jordskred som rammet Indonesia og nabolandet Øst-Timor, ifølge myndighetene.

Flom utløst av kraftig regn førte til store ødeleggelser på flere øyer fra Flores i Indonesia til Øst-Timor. Flere tusen har søkt tilflukt fra uværet, og redningsarbeidet er krevende. Foto: Ola Adonara / AP / NTB
Flom utløst av kraftig regn førte til store ødeleggelser på flere øyer fra Flores i Indonesia til Øst-Timor. Flere tusen har søkt tilflukt fra uværet, og redningsarbeidet er krevende. Foto: Ola Adonara / AP / NTB

– Det er 55 døde, men dette tallet vil definitivt endre seg. Samtidig er rundt 42 mennesker fortsatt savnet, sier talsmann for Indonesias krisemyndigheter Raditya Djati til kanalen MetroTV.

Minst 21 mennesker har også dødd i Øst-Timor, opplyser myndighetene i den vesle nasjonen som ligger mellom Indonesia og Australia.

Flom utløst av kraftig regn førte til store ødeleggelser på flere øyer fra Flores i Indonesia til Øst-Timor. Flere tusen har søkt tilflukt fra uværet.

Nedbøren og påfølgende jordskred førte til at dammer flommet over og satte hus under vann. Det har igjen skapt svært krevende forhold for redningsarbeiderne.

18 døde i vulkansk jordskred

På øya Lembata i provinsen East Nusa Tenggara er minst 18 døde og over 60 savnet etter et jordskred forårsaket av et vulkanutbrudd og det påfølgende regnet.

En blanding av lava, aske og stein fra vulkanen Mount Lewotolo slukte hus og landsbyer etter kraftig regnvær, opplyser leder Thomas Ola i Lembata-distriktet.

– Fjorten landsbyer er isolert, og veiene er uframkommelige. Dødstallet er ventet å stige etter hvert som de får mer informasjon, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Vulkanen Lewotolo har spydd ut aske og støv flere ganger de siste månedene.

Vanlig

Dødelige jordskred og oversvømmelser er vanlig i store deler av Sørøst-Asia i regntiden.

Det meteorologiske instituttet i Indonesia varsler at noen deler av Indonesia kan få ekstremt vær med kraftig regn, sterk vind og store bølger utover uken.

Katastrofeutsatte Indonesia har registrert 968 katastrofer per 30. mars i år, hvorav de fleste er hendelser knyttet til nedbør og regn, og 414 av dem var forårsaket av flom.

(©NTB)