Tyskland med ny Qatar-markering – så gikk de på en smell

De tyske stjernene kom med et budskap om menneskerettigheter før kampen mot Nord-Makedonia, som endte med et pinlig hjemmetap.

Tyskland - Nord-Makedonia 1-2

Se sammendrag i videovinduet øverst!

Tyskland fulgte opp det norske landslagets Qatar-protest fra Gibraltar-kampen med budskap om menneskerettigheter mot Island forrige uke.

I onsdagens kamp mot Nord-Makedonia kom de tyske stjernene med en ny markering da de stilte seg opp bak en banner med teksten «WIR FÜR 30», en referanse og støtte til FNs 30 artikler i menneskerettighetserklæring.

Etter at nasjonalsangen var spilt, gikk spillerne på innbytteren ut på gresset og stilte seg opp bak banneret sammen med de elleve utvalgte.

På tribunen i Duisburg fanget TV-kameraene den tyske fotballpresidenten Fritz Keller, som applauderte markeringen til Manuel Neuer, Leroy Sané og resten av tyskerne.

Kjempesmell for Tyskland

Selve kampen ble en trist affære for tyskerne.

Den 37 år gamle ringreven Goran Pandev ga Nord-Makedonia ledelsen like før pause. Ilkay Gündogan utlignet på straffe, men hjemmelaget hadde ikke effektiviteten til å avgjøre kampen.

Istedenfor var det Elif Elmas som sensasjonelt ga nordmakedonerne ledelsen fem minutter før full tid og sikret en råsterk seier for landet sitt.

Resultatet er pinlig for Tyskland og trener Joachim Löw, som gir seg etter sommerens EM.

– Det skal ikke skje. Det føltes som om Nord-Makedonia var to ganger foran målet vårt og de scoret begge gangene. De scoret for enkelt, og det burde ikke skje. Jeg har ikke så mange ord for øyeblikket, sier Tysklands vikarierende kaptein Ilkay Gündogan til RLT, gjengitt av Sport1.

Dette var Tysklands første tap i VM-kvalifiseringen siden 1-5 for England i 2001.

– Skuffelsen er stor. Vi var slitne i dag, vi hadde ikke friske bein, gjorde for mange feil og manglet tempo. Motstanderen lå lavt, og vi klarte ikke å finne løsninger, sier Tysklands landslagssjef Joachim Löw.

Tysk media er også knallharde mot sitt eget lag etter det pinlige nederlaget. «Så pinlig» var Bilds overskrift etter kampen.

– Med en patetisk innsats dummet det tyske landslaget seg totalt ut og tapte i Duisburg med 1-2 mot Nord-Makedonia. Ja, Nord-Makedonia, skriver Bild.

Nord-Makedonia er nå på andreplass i gruppe J, mens Tyskland er på tredje. Begge har seks poeng etter tre kamper. Amernia leder med full pott.

Elmas avgjør mot Tyskland:

Tyskland har ikke tapt hjemme i en VM-kvalikkamp siden 1-5 for England i 2001.

Klar tale fra Toni Kroos

Real Madrids tyske midtbanespiller Toni Kroos mener det var en stor feil å gi VM til Qatar. Han peker blant annet på arbeidsforholdene i landet.

– Den første grunnen er arbeidsforholdene, og så det faktum at homoseksualitet er straffbart. I tillegg er ikke Qatar et fotballand, fortsatte den tyske midtbanegeneralen.

Kroos sa dog at han ikke vil ha boikott. Tidligere i mars sa hans landslagstrener, Joachim Löw, at en boikott ikke ville endre noe. Det er Kroos enig i.

– Oppvisningen av VM vil kanskje dra enda mer oppmerksomhet mot problemene, sa han og la til:

– En boikott vil nok ikke endre noe rundt situasjonen for arbeiderne.

«Beskytt menneskerettighetene»

Qatar skal arrangere fotball-VM om halvannet år.

Før onsdagens kamp mot Danmark holdt det østerrikske laget opp et stort banner med «Menschenrechte Schützen», som betyr «beskytt menneskerettighetene».

Også land som Nederland, Belgia og Danmark har gjort som Norge og kommet med Qatar-markeringer den siste uken.

ØSTERRIKES QATAR-MARKERING: «Beskytt menneskerettighetene». Foto: Leonhard Foeger
ØSTERRIKES QATAR-MARKERING: «Beskytt menneskerettighetene». Foto: Leonhard Foeger

I kampen mellom England og Polen knelte England-spillerne for rasisme, mens Polen-spillerne ble stående og peke på «respect»-emblemet som draktene har på ermene.

Relatert