TV 2-ekspert etter Tyrkia-fadesen: – Forventer å se at vi prøver noe annet snart

Solveig Gulbrandsen etterlyser endring i formasjon og mener taktikken til Solbakkens Norge ligner på Lagerbäcks Norge.

Se video av TV 2-ekspertens dom øverst!

Norge-Tyrkia 0-3

Ett av de største ankepunktene ved Lars Lagerbäcks periode som norsk landslagssjef var at han aldri klarte å gjøre Norge defensiv solide nok mot de beste lagene.

Svensken, som hadde bygget mye av sin suksess på nettopp det defensive både på Island og i Sverige, er nå erstattet med Ståle Solbakken. Men i den ferske sjefens første reelle test, ble det altså 0-3-braktap mot Tyrkia lørdag kveld.

Det brakte fram følgende spørsmål i TV 2-studio etter kamp:

– Er det i det hele tatt noen tegn til bedring? Forstår du hva som har vært jobbet med når vi slipper inn tre mål mot Tyrkia?

– Nei, jeg er rett og slett litt skuffet i dag. Vi kjører den samme taktikken, samme type formasjon som Lagerbäck gjorde og som heller ikke fungerte spesielt bra. Vi har ball en del, men vi skaper ikke de store sjansene, scorer ikke nok og har ikke bra nok effektivitet. I tillegg klarer vi ikke å skjule svakhetene våre defensivt, var TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsens klare og nådeløse svar.

Etterlyser formasjonsendring

Den tidligere landslagsbautaen etterlyser formasjonsendring, peker på at stopperne ikke er gode nok og at man ikke får involvert backene nok offensivt.

– Jeg forventer egentlig å se at vi snart prøver noe annet. Vi må kanskje gi fra oss initiativet litt mer, legge oss litt lavere, få mer bakrom til Braut og ha det tryggere forsvarsmessig. For vi klarer oss ikke så godt én mot én, sier Gulbrandsen.

Nå vil hun se tre midtstoppere og en mulighet til å variere mellom 5-3-2 og 3-5-2 avhengig av kvaliteten på motstanderen.

– Da kan vi fortsatt ha to spisser. Jeg ønsker å se Martin Ødegaard mer sentralt i banen. Jeg synes ikke han kommer til sin rett. Når vi møter bedre motstand, får vi ham ikke nok inn i mellomrom og nok med, sier Gulbrandsen, som også lanserer en variant av 4-3-3/4-5-1 som et alternativ fordi ikke Norge forsvarer seg godt nok i 4-4-2.

Se mer av Gulbrandsens innspill etter kampe i videovinduet øverst!

Solbakken etter Mathisens konfrontasjon: – Det er forskjeller på måten du spiller 4-4-2 på

Gulbrandsens ekspertkollega Jesper Mathisen var inne på noe av det samme i sin oppsummering av kampen

– Vi har sett Norge under Lagerbäck mye i 4-4-2, og da har vi feilet i denne typen kamper tidligere og sluppet inn altfor mange mål, sa Mathisen, før han konfronterte Solbakken selv med dette rundt formasjonsvalget etter kamp.

Da svarte Norges nye landslagssjef tydelig.

– Det er forskjeller på måten du spiller 4-4-2 på. Nå spilte vi litt annerledes enn det vi har gjort før, var Solbakkens svar.

Da han skulle forklare forskjellen, var det imidlertid en oppgitt landslagssjef som raskt kom inn på hvordan endringene langt ifra ble synlige da tyrkerne tok ledelsen allerede i åpingsminuttene.

– Litt høyere kanter, backer som skal støte opp på sin kant og midtstoppere som skal være foran mål og ikke ute i korridoren... Det var det som skjedde på det første målet. Den ene stopperen er i sikring på vår høyreback, hvor han ikke skal være, men det går jo på intuisjon og at det ligger i ryggmargen. Hvis de andre gjør det motsatte, blir det jo feil. Vi må bare få det inn i ryggraden, sa landslagssjefen.

Se den delen av intervjuet med Solbakken i vinduet under!

Vårt landslagsprogram «Nye Norge» - se det her.

Relatert