RINGREV: Burak Yilmaz scoret hat trick mot Nederland, men rundt ham på banen var det en helt ny generasjon spillere.
RINGREV: Burak Yilmaz scoret hat trick mot Nederland, men rundt ham på banen var det en helt ny generasjon spillere. Foto: Murad Sezer

Dette venter Norge: – De går i krigen for flagget sitt

Tyrkias landslag har gått gjennom et generasjonsskifte. Det gir landet håp om å få gjenoppleve mirakelet fra 2002.

Se Norge–Tyrkia på TV 2 og Sumo fra 17.00 lørdag.

I likhet med Norges landslag har Tyrkia gått gjennom et generasjonsskifte.

Forrige gang laget var i VM var da de sensasjonelt tok seg helt til semifinalen i 2002. Det endte til slutt med seier i bronsefinalen mot Sør-Korea for tyrkerne.

Sett bort fra semifinalen i EM i 2008 har tyrkiske fotballsupportere hatt lite å juble for de siste 20 årene.

Nå er håpet tilbake. En ny generasjon spillere viste onsdag da de slo gruppefavoritt Nederland at de absolutt er å regne med. Det mener Adem Güven (35).

Kongsvinger-legenden er født i Tyrkia, men har bodd i Norge nesten hele sitt liv. Han mener det er en klar grunn til at landslaget nå har gitt nytt håp til folket.

Legenden som gjorde det umulige har returnert

Senol Günes er mannen han peker på. Günes er Tyrkias landslagstrener. Han er mannen som ledet Tyrkia til bronsemedalje under VM i 2002. I 2019 gjorde han comeback som landslagstrener.

Når VM i Qatar går av stabelen i 2022 vil det være 20 år siden Tyrkia opplevde sin største meritt på fotballbanen. Nå drømmer det tyrkiske folket at Günes skal klare å gjenskape den magiske måneden i 2002, som de aldri glemmer.

– Det er en helt ny generasjon spillere. De siste ti årene har landslaget vært preget av spillere fra hjemlig liga, nå består troppen av spillere fra de største ligaene i verden, sier Adem Güven.

Kongsvinger-legenden har helt rett. Da Tyrkia startet kvaliken til VM i 2018 hadde de åtte spillere fra hjemlig liga fra start. Kun tre av spillerne spilte utenfor Tyrkia.

LEGENDE: Adem Güven er den mestscorende spilleren i Kongsvingers historie.
LEGENDE: Adem Güven er den mestscorende spilleren i Kongsvingers historie. Foto: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN

Da de slo Nederland 4-2 i åpningskampen på onsdag var kun to av spillerne fra hjemlig liga. Hele ni av dem spiller utenfor landets grenser.

Premier League (3), Serie A (1), Ligue 1 (4) og 2. Bundesliga (1).

Güven peker også på at landslagets trener har fått tilbake noe av det som kjennetegnet 2002-utgaven av Tyrkia. Gjerrigheten bakover på banen.

I kvaliken til EM som avholdes i sommer slapp Tyrkia kun inn tre mål. Frankrike som vant gruppen slapp inn dobbelt så mange.

– Laget har fått en mer defensiv tankegang og forsvarsspillerne i troppen er veldig gode. Jeg tror treneren bevisst bruker forsvarsspillere som spiller utenfor Tyrkias grenser. De har en helt annen taktisk tilnærming til spillet, sier Güven.

STJERNEN: Hakan Calhanoglu er Tyrkias store stjerne. Her i samtale med landslagstrener Senol Günes.
STJERNEN: Hakan Calhanoglu er Tyrkias store stjerne. Her i samtale med landslagstrener Senol Günes. Foto: Murad Sezer

– De går i krigen for flagget sitt

– Det er en enorm stolthet til flagget og nasjonen. De går i krigen for flagget sitt. Patriotismen er veldig stor.

Det sier Adem Güven på spørsmål om hva som kjennetegner tyrkere.

Den enorme patriotismen kokte da Tyrkia i 2002 tok seg helt til semifinalen i VM. Gatene i Tyrkia var stappfulle av folk med flagg og røde farger.

– Stort sett alle de som var med på bragden i 2002 endte opp som legender i Tyrkia, sier Güven.

Bakerst på banen sto Rüstü Recber med svarte krigsstriper malt under øynene. Sammen med stjerner som Hakan Sükür og Hasan Sas ledet han Tyrkia til landets største fotball-eventyr.

PROFIL: Rüstü Recber spilte seg inn på turneringens lag under VM i 2002.
PROFIL: Rüstü Recber spilte seg inn på turneringens lag under VM i 2002. Foto: Murad Sezer

Ringreven som ødela Nederland

Den nye generasjonen av tyrkiske fotballstjerner har de siste sesongene markert seg på den øverste scenen.

Caglar Söyüncü (Leicester), Ozan Kabak (Liverpool), Merih Demiral (Juventus), Hakan Calhanoglu (AC Milan), Yusuf Yazici (Lille) og Okay Yokuslu (Celta, på lån til West Bromwich).

Det er trolig noen av navnene Ståle Solbakken tar en ekstra titt på, men spilleren de trolig studerer mest er ringreven Burak Yilmaz.

35-åringen scoret hat trick mot Nederland. Først et langskudd, så fra straffemerket, før han avsluttet med et nydelig frispark fra 20 meter.

Under landslagets pressekonferanse fredag var det tydelig at Kristoffer Vassbakk Ajer allerede hadde tatt en titt på Tyrkias spiss.

— Det er en fysisk robust spiss som virkelig gir litt juling. Det er noe jeg er vant til fra Skottland. Han er en enormt god spiss. Han er virkelig en lederskikkelse for Tyrkia og en mann vi absolutt må stoppe, sier Kristoffer Ajer.

Se Norge–Tyrkia på TV 2 og Sumo fra 17.00 lørdag.

Relatert