Raser: – Hva pokker er det som skjer i Norge?

GRAN CANARIA (TV 2): Nordmenn i syden er i harnisk over regjeringens nye karantenekrav.

De økende smittetallene i Norge har fått regjeringen til å innføre skjerpede karanteneregler for de som kommer hjem fra utenlandsreiser. Fra denne uken må hele innreisekarantenen på ti dager tilbringes på karantenehotell.

Tiltaket gjelder inntil videre, og gjelder ikke for nødvendige utenlandsreiser.

Raser mot beslutningen

Det opprører mange nordmenn som har bosatt seg i sydlige strøk. TV 2 har truffet noen av de som bor på Gran Canaria i vinterhalvåret. De reagerer sterkt på karantenereglene som slår kjepper i hjulene for den planlagte påsketuren hjem.

– Nå må vi komme sammen og høre hva pokker som skjer i Norge. Det minner jo om sånn nazistiske ting, sier Kjell Tore Olsen til TV 2.

TEMPERATUR: Det er høy temperatur i diskusjonen om de nye karantenereglene.
TEMPERATUR: Det er høy temperatur i diskusjonen om de nye karantenereglene. Foto: Aage Aune / TV 2

Det bor flere hundre nordmenn på Gran Canaria. Mange av dem bor der av helsemessige grunner, og tilbringer de kaldeste månedene i varmere strøk.

Den nye bestemmelsen kom brått denne uken. Ullensaker kommune som er ansvarlig for å stille med et karantehotell til alle som lander på Gardermoen, fikk logistikkproblemer i starten. Gjester fortalte TV 2 om kaotiske tilstander tirsdag.

Karantenehotell må de reisende betale selv. Det koster 500 kroner per natt, inkludert tre enkle måltider.

Det betyr en tilleggskostnad på ferieturen på 10.000 kroner for Tore Fjelstad og kona som reiser til Norge førstkommende lørdag. Mange i det norske miljøet på Gran Carania oppfatter de nye reglene som en straff for at de har reist ut.

HJEM: Tore Fjeldstad og kona skal hjem til Norge på lørdag.
HJEM: Tore Fjeldstad og kona skal hjem til Norge på lørdag. Foto: Aage Aune / TV 2

– Jeg er skikkelig forbanna. Jeg synes det blir for dumt hele opplegget, og nå skal vi straffes. 10.000 kroner og et bittelite hotellrom, raser Tore Fjeldstad.

Flere av nordmennene vurderer å gå sammen og kontakte advokat for å høre om regjeringen har lov til å kreve at de gjennomfører karantene på karantenehotell isteden for hjemme hos seg selv.

KARANTENE: Nå må hele karanteneperioden tilbringes på karantenehotell.
KARANTENE: Nå må hele karanteneperioden tilbringes på karantenehotell. Foto: Aage Aune / TV 2

– Urettferdig

– Jeg synes det er fryktelig urettferdig. Jeg er ikke imot karantene. Selvfølgelig skal vi i karantene, men måten dette gjøres på nå. Er det lov? spør Wivi Selmer.

Det er lite smitte i Spania for tiden, og Tyskland har opphevet karantenekravet for personer som kommer fra visse grønne regioner i landet, men i Norge fraråder man fremdeles alle unødvendige reiser til utlandet.

Else Marit Larsen har avlyst turen hjem til Norge. Hun sier hun frykter å bli smittet av korona hvis hun må bo på koronahotell.

– Jeg har vært her siden 2. juledag og skulle hjem 27. mars. Jeg hadde jo ikke regnet med at jeg skulle straffes som pensjonist, sier hun.

Fagdirektør i FHI, Frode Forland, viser til at alle utenlandreiser frarådes, og sier at de nye innstramningene var nødvendig fordi man ser mye importsmitte.

– Det har vært råd om å ikke reise til Spania lenge nettopp for å hindre at folk drar på unødvendige reiser har vi fått et krav om at reisende skal være på karantenehotell, og de skal betale det selv. Det tror vi påvirker reiselysten til nordmenn, sier Forland til TV 2.

– Hva synes du om at nordmenn likevel drar til utlandet?

– Det synes jeg er uansvarlig, sier han.

OPPRØRT: Wivi Selmer (til høyre) og Else Marit Larsen er opprørt over hvordan regelverket er for nordmenn som skal hjem til Norge.
OPPRØRT: Wivi Selmer (til høyre) og Else Marit Larsen er opprørt over hvordan regelverket er for nordmenn som skal hjem til Norge. Foto: Aage Aune / TV 2

Press på hotellene

Tirsdag hadde Ullensaker kommune ansvar for om lag 1200 gjester fordelt på fire karantenehotell er i kommunen. TV 2 har onsdag ikke fått svar på om de har en plan for hvordan situasjonen kan bli når påskeferierende skal hjem til eller etter påske.

I en undersøkelse laget av Ipsos for Gjensidige svarer seks prosent av de spurte at de planlegger å reise utenlands i påsken. Det tilsvarer 40.000 nordmenn, ifølge Gjensidige.

Fakta: Dette er de nasjonale koronatiltakene

Dette er de nye anbefalingene:

* Énmeteren blir nå til tometeren. De som du hittil har holdt minst én meters avstand til, må du fra nå av holde minst to meters avstand til.

* Maks to gjester på besøk.

* Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.

* Ha få kontakter og de samme over tid. Du bør begrense den sosiale kontakten mest mulig.

* Bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.

* Bare benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.

* Alle reiser som ikke er nødvendige, bør utsettes med disse unntakene:

* Reiser til og fra arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor.

* Reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer.

* Reiser til hytte og fritidsbolig sammen med egen husstand.

* Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fra og med 6. april. Dette fremskyndes nå til 25. mars og varer til 12. april.

Dette er de nye reglene:

* Det blir forbudt med skjenking av alkohol over hele landet.

* Det blir forbudt med innendørs organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak av profesjonelle toppidrettsutøvere.

* Treningssentre stenges, men kan ha åpent for innbyggerne i kommunen, for rehabilitering, individuell trening og behandling.

* Svømmehaller skal stenges, men kan ha åpent for blant annet barn på svømmetrening og personer som trenger bassenget til rehabilitering.

* Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.

* Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig.

* Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser, må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell og kan ikke teste seg ut på dag nummer tre som i dag.

* Regjeringen anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes, gjelder disse reglene:

* Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser.

* Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.

* Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer.

* Det blir tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser.

(NTB)

Relatert