Carlsen imponerte: – Fikk et par poeng på sølvfat

Magnus Carlsen (30) hylles for fantastisk spill. At han ikke leder turneringen, kaller ekspertene «helt spinnvilt».

Mandag: Se turneringen på TV 2 Sport 2 og Sumo fra kl. 16.30.

Magnus Carlsen ser ut til å være tilbake i sitt ess i Champions Chess Tour 4. Hittil står han med imponerende seks seirer på ti partier.

Søndag åpnet han med remis mot Nils Grandelius, før han på løpende bånd slo Sjakrijar Mamedjarov, Jan Nepomnjasjtsjij og Sergej Karjakin.

Så fulgte han opp med en trygg remis med svarte brikker mot Teymur Radjabov.

– Scoren er i hvert fall veldig solid, men jeg følte egentlig at jeg spilte bedre i går enn jeg gjorde i dag. Jeg fikk et par poeng på sølvfat, nærmest, sier Carlsen til TV 2.

Til tross for at han har storspilt, leder han ikke gruppespillet. Anish Giri, den eneste som har slått ham hittil, er et halvt poeng foran.

– Det er veldig imponerende. Ikke bare har han fryktelig mange poeng, men når man ser de partiene han ikke har vunnet, har han stått veldig godt i de også. Han har vært den beste så langt. Det gir meg en utfordring til i morgen hvis jeg vil ha den førsteseedingen, konstaterer Carlsen, før han slår fast at han kommer til å gå for gruppeseieren.

De åtte beste går videre til kvartfinale. Det avgjøres mandag. Carlsen har svært god margin ned med sju og et halvt poeng av ti mulige.

At han ikke leder til tross for poengfangsten, kaller ekspertene «helt spinnvilt».

– På dette nivået er det sensasjonelt, vil jeg si. Hvis du hadde fortalt meg på forhånd at han skulle stå med sju og et halvt poeng av ti, ville jeg sagt at han ledet med i hvert fall et halvt poeng, kanskje et helt. Det er veldig overraskende, sier Hans Olav Lahlum.

Lederen er selv godt fornøyd.

– Det går veldig bra. At Magnus tapte mot meg, har inspirert meg, sier Giri til TV 2.

Anish Giri har imponert stort hittil i gruppespillet.
Anish Giri har imponert stort hittil i gruppespillet. Foto: TV 2.

Remis, så superparti

Etter en sterk første dag åpnet Carlsen dag to med svarte brikker mot Nils Grandelius.

Sjakkeneren eksperimenterte med åpningen sin, noe som ledet til at den svenske motstanderen fikk et lite overtak midtveis i partiet. Carlsen fikk imidlertid tilbake kontrollen og forsvarte seg til remis.

I andre parti møtte han Sjakrijar Mamedjarov. Igjen fikk 30-åringen en skjev start, denne gangen med hvite brikker. Allerede på sitt tiende trekk brukte han om lag fem minutter på å tenke seg om.

Ekspertene vurderte det til at Carlsen hadde forstått at han var i trøbbel, og derfor valgte å trekke i nødbremsen.

– Noe har gått alvorlig galt i åpningen. Det er ingenting positivt å si om Magnus' stilling, kommenterte Jon Ludvig Hammer.

Igjen fant han trekkene som reddet ham inn i partiet. Ifølge ekspertene la Carlsen en felle ved å gi bort to bønder. Plutselig var det han som fikk størst seierssjanse av sjakkcomputeren.

Så mistet Mamedjarov dronningen sin, før Carlsen fikk satt inn nådestøtet til tross for aserbajdsjanerens bondeovertall.

– Fantastisk spill av Magnus! Et skikkelig comeback. Han lå veldig dårlig an etter åpningen, men klarte å overleve og få kongen i sikkerhet. Det var en fantastisk gjennomføring. Magnus spilte faktisk helt perfekt, sa Hammer om avslutningen på partiet.

– Det var magi, og det er sånt Magnus er i stand til, fortsatte han.

Se videoforklaring i vinduet øverst.

Mer magi mot sterk russer

Sjakkeneren fulgte opp med seier med svarte brikker i et nervepirrende parti mot Jan Nepomnjasjtsjij.

Carlsen var tydelig forberedt på russerens lynraske spill. Han svarte ved å spille enda raskere i starten.

Senere i partiet fikk Carlsen presset på seg, før Nepomnjasjtsjij tråkket feil. Så fant Carlsen, igjen på mesterlig vis, trekkene som satte russeren ut av spill.

Se Hammers videoanalyse her:

I fjerde parti dominerte han med hvite brikker mot Sergej Karjakin. I sluttspillet ristet Carlsen på hodet etter å ha gjort en feil, men reddet seg inn igjen og fikset sin tredje seier på rad.

– For en start på turneringen. Han har en seiersprosent på 66. Det er helt vanvittig, sa TV 2s ekspert Jon Ludvig Hammer etter det niende partiet.

Carlsen avsluttet med en trygg remis mot Teymur Radjabov.

PS! Du ser Champions Chess Tour på TV 2 Sport 2 og Sumo. I tillegg kan du følge hvert parti i vårt livesenter.

Relatert