Premier League-stjernen nektet å knele

Wilfried Zaha (28) ble stående da resten gikk ned på kne.

Crystal Palace 1-0 West Bromwich

Se Zahas protest øverst!

Crystal Palace-angriper Wilfried Zaha ble stående da hans lagkamerater, West Bromwich-spillerene og dommerteamet satt seg ned på kne for å marker sin støtte til Black Lives Matter-bevegelsen.

Allerede i februar kom Zaha ut med meldingen om at han kom til å stoppe med å sette seg på kne.

– Jeg synes hele meningen bak hele greien er i ferd med å bli noe vi bare gjør nå. Det er ikke nok. Jeg kommer ikke til å knele, sa Zaha ifølge The Guardian.

Siden har angriperen fra Elfenbenskysten vært skadet. Han kom inn fra benken mot Tottenham sist, men lørdag var altså første sjanse Zaha hadde til å vise at han ville la være å knele.

I en pressemelding, gjengitt av BBC-journalist Simon Stone på Twitter, skriver Zaha:

– Avgjørelsen min om å bli stående ved avspark har vært offentlig i et par uker nå. Det er ingenting som er rett eller galt, men jeg føler at dette bare er en del av et kampritual og at det for øyeblikket ikke har noe å si om man kneler eller står. Noen av oss får fortsatt hets.

Roses i TV 2s studio

Situasjonen ble diskutert i pausen i TV 2s Premier League-studio.

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller sier følgende om Zahas markering:

– Da det ble innført, så var det jo fordi at det skulle ha en effekt, og det tror jeg kanskje at det hadde, en effekt når man går ned på kne for den saken. Det er en sak jeg støtter 100%, men jeg forstår også at Zaha, som kjenner dette her på kroppen også kjenner at det har gått inflasjon i disse markeringene, sier han.

Fotballeksperten tror angriperens markering kan ha lik effekt som da knelingen begynte i sommer.

– Nå har Premier League gjort sitt med sin markering, og den har mistet sin effekt, oppsummerer Stamsø-Møller, som mener institusjoner som skoler og dem som driver sosiale medier må ta grep.

Han får støtte av kollega Solveig Gulbrandsen.

– Jeg synes det er bra, for nå får han egentlig fokus på det igjen. Er det her det vi ønsker, eller må vi faktisk ta noen grep og ikke bare sette kneet i bakken på en måte? Nå må vi faktisk gjøre noen grep også og at det er flere som må ta grep.

Kampen mellom Crystal Palace og West Bromwich endte 1-0 etter at straffesparket til Luka Milivojevic ble kampens eneste nettkjenning.

Flere nekter

Med markeringen ble Zaha den første Premier League-spilleren som ikke gikk ned på kne. Dette er imidlertid ikke det første tilfellet i engelsk fotball der spillere nekter å knele før avspark. I februar valgte Championship-klubben Brentford å stoppe med markeringen.

– Avgjørelsen har kommet etter en langvarig diskusjon som gruppe. Vi har gått ned på kne før kamper siden juni, men som andre spillere hos andre klubber, mener vi at det ikke lenger han noen påvirkning. Vi tror vi kan bruke vår tid og energi på å promotere rasemessig likestilling på andre måter, skrev klubben i en uttalelse.

Bournemouth valgte også å ikke knele før avspark mot Queens Park Rangers forrige måned.

– Å kjempe mot alle typer diskriminering og skape en likestilt og inkluderende samfunn er noe vi alle føler oss lindeskapelig mot. Men det er definert av mye mer enn bare en gest, noe vi føler ikke har den samme effekten som for åtte måneder siden, skrev kaptein Steve Cook på klubbens hjemmesider.

Relatert