TIL SALGS: Bergen Engines har det norske Forsvaret som en av sine største kunder.
TIL SALGS: Bergen Engines har det norske Forsvaret som en av sine største kunder. Foto: Kåre Breivik / TV2

– Salgsprosessen er satt på pause

Kommunikasjonssjef i Rolls-Royce understreker at de ikke har kansellert salget av Bergen Engines, men at salgsprosessen kun er satt på pause.

NTB meldte tirsdag ettermiddag at Rolls-Royce hadde bestemt seg for å stanse salget av Bergen Engines.

Kommunikasjonssjef i Rolls-Royce, Merethe Fjeldstad, presiserer at det kun dreier seg om en foreløpig stans, som også ble varslet tirsdag formiddag.

– Det som NTB melder er ikke riktig. Rolls Royce har ikke kansellert salget av Bergen Engines. Det som er riktig er at vi har tatt en pause i prosessen som tidligere kommunisert, sier Merethe Fjeldstad, kommunikasjonssjef i Rolls Royce til TV 2.

– Som justis- og beredskapsministeren sa tidligere i dag, varslet Rolls-Royce regjeringen på en ordentlig måte før salget av Bergen Engines ble annonsert. Vi har fått beskjed om at myndighetene ønsker å gjøre ytterligere undersøkelser om salget, og Bergen Engines vil fortsette å samarbeide med myndighetene i denne prosessen. Salgsprosessen er satt på pause, sier Fjeldstad videre.

Rolls-Royces talsmann, Richard Wray, understreker også til TV 2 at de fortsatt akter å selge Bergen Engines til TMH International.

Ville selge

Britiske Rolls-Royce kunngjorde 4. februar at de har signert en avtale om å selge motorvirksomheten Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH International for 1,6 milliarder kroner.

En av de viktigste kundene til Bergen Engines har vært det norske Sjøforsvaret. Motorfabrikken har service- og vedlikeholdsavtaler med en rekke kystvaktskip, samt E-tjenestens spionskip Marjata, som er et av Norges mest sensitive skip.

En rekke eksperter og aktører har advart mot at det er mye som tyder på at kjøperne har tette bånd til det russiske regimet.

Aktuelt å avslutte samarbeidet

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen uttalte tirsdag at det kan bli aktuelt å avslutte samarbeidet med Bergen Engines, dersom selskapet blir solgt.

– Hvis en bedrift som leverer til forsvaret blir solgt til en aktør som vi ikke kan ha et sikkerhetssamarbeid med, så må vi se etter nye leverandører. Så enkelt er det. Da kan vi ikke fortsette samarbeidet, sa Kristoffersen til TV 2.

Relatert