– Ekstra kult å si «verdens første svarte norgesmester»

Sofus Heggemsnes (21) er Norges beste turner, og denne sesongen skal han vise seg frem i flere store mesterskap. Veien dit har imidlertid ikke vært helt optimal.

I juli skal Sofus Heggemsnes reise til Tokyo for å delta i OL. Foreløpig er han en av to norske turnere som har kvalifisert seg. Julie Dicko Erichsen er den andre.

– Jeg gleder meg skikkelig! OL virker så ekstremt å være med på.

Heggemsnes forteller at han faktisk ikke var en spesielt god turner som ung, men er klar på hva som har vært suksessoppskriften.

RÅSTERK: Det krever mye styrke når man er turner.
RÅSTERK: Det krever mye styrke når man er turner. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2

– Jeg føler ikke at jeg har hatt noe talent egentlig, men jeg har trent mye og lagt inn arbeidet som skal til. Jeg har vært igjen sånn en halvtime ekstra hver dag, også har jeg bare bygd meg oppover.

Og all den ekstra treningen har virkelig gjort susen. Han er nordeuropeisk mester, har bronsemedalje i verdenscupen og som han selv sier: verdens første svarte norgesmester i turn.

– Det er gøy da! Verdens første svarte norgesmester i turn. Det høres stort ut når man sier det slik, sier han mens han ler.

Skikkelig tungt

Den unge turneren har dog ikke hatt en optimal oppkjøring inn mot sitt første OL. Pandemi og lockdown førte utsettelse av OL, stengte turnhaller og alternativ trening i flere måneder.

– Når det var lockdown i to måneder i starten fikk vi jo ikke lov til å trene i hallen, og da sank formen til bunns. Jeg løp og trente styrke, men jeg merket at teknikken forsvant ganske fort da jeg ikke kunne turne.

Hvordan var det å da skulle bygge opp formen igjen?

– Helt jævlig! Det var ikke gøy, skikkelig tungt og slitsomt. Alt jeg gjorde som var veldig lett før, ble plutselig veldig tungt. Nei, det er ikke like gøy da altså, mimrer turneren.

MEDALJE?: Mon tro om det er flere medaljer Heggemsnes ser etter.
MEDALJE?: Mon tro om det er flere medaljer Heggemsnes ser etter. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2
HØYT: Turneren svever høyt over gulvet.
HØYT: Turneren svever høyt over gulvet. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2
FOKUSERT: Norgesmesteren er svært fokusert på bøylehesten.
FOKUSERT: Norgesmesteren er svært fokusert på bøylehesten. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2
TRIKS: Turn er kjent for sine spektakulære triks.
TRIKS: Turn er kjent for sine spektakulære triks. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2

Selv om det var tøft å jobbe seg opp igjen, så var norgesmesteren fast bestemt på å komme tilbake dit han var før alt stengte ned.

– Det tok litt tid å komme tilbake, men nå er jeg mye bedre enn det jeg var på samme tid i fjor! Jeg er ikke i toppform enda, men jeg er på vei. Foten er på gassen liksom, forsikrer Heggemsnes.