Helstekt lam

Sommerens store grillfest

Bestill i god tid !!!

Det du trenger er :

- stekestativ til helsteking, forhør deg i større dagligvareforretninger eller kjøttbedrifter

- 25-30 kg kull eller briketter

- jernrive til å fordele kullene med

-ståltråd til å feste lammet til stekespiddet

-avbiter

- bøtte til marinade

- pensel med langt skaft

- 2 steketermometer

- stødig bord , stort skjærebrett og kniver til oppskjæring

- aluminiumsfolie

- engangshansker gjør det enklere å holde hendene rene både under grillingen og under oppdelingen

- vann til slukking (om nødvendig)

Forberedelser:

Lammet trenger 5-6 timer på å bli ferdig stekt , fra rå tilstand.

”Steamet” / fordampet lam , 2-3 timer, det skal kun bli gjennomvarmt.

Stekeplass, velg et sted uten for mye trekk, stativet bør stå stødig og stedet ikke være brannfarlig.

Opptenning:

Legg trekull/briketter i en haug midt i "grillpannen"(8-10 kg).Dynk med tennvæske og la det stå noen minutter før du tenner på. Det vil ta ca 20 min før det har dannet seg glør slik at lammet kan henges over kullene.

Fest lammet til stekespiddet - Legg lammet på ryggen,

Snitt med en skarp kniv på hver side av ryggsøylen (ved ribbensfestet), brekk sidene ut. Dette vil lette oppdelingen av det ferdig grillede lammet.

Legg stekespiddet inn i lammet , langs ryggsøylen og fest lammet til spiddet med ståltråd , 4-5 steder, slik at det henger godt fast på stekespiddet.

Beregn ca. 1/2 kg. pr. person

Marinade

Alle ingrediensene til marinaden blandes i en bøtte