Ny Telenor-smell

Telenor har gått på nok et nederlag i kampen om det ukrainske mobilselskapet Kyivstar.

Telenor kan bli presset til å gi opp majoritetsposisjonen i det ukrainske Kyivstar.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge en pressemelding fra Telenor har ukrainsk Høyesterett i en kjennelse i dag gått i mot dommen som kom i den høyere handelsdomstolen i Ukraina 27. juni i år.

Nytt tap for Telenor
Det betyr at den overraskende dommen fra samme handelsdomstol av 22. desember 2005 blir stående som gjeldene, noe som kan presse Telenor til å oppgi sin majoritetsposisjon i styret i mobilselskapet Kyivstar. Dermed kan motstanderen og største minoritetseier Alfa Group notere en ny foreløpig seier i konflikten rundt eiersitsen i mobilselskapene VimpelCom og Kyivstar.

- Telenor er et lovlydig selskap. Imidlertid risikerer kjennelsen gitt av ukrainsk høyesterett i dag å felle et av basis prinsippene i eiendomsrette - retten for et selskaps majoritetseier til å ha en majoritet av plassene i selskapets styre, sier Jan Edvard Thygesen som er leder av Telenors Øst-Europa divisjon.

Alarmen ringer
Han advarer også om at dersom Høyesteretts beslutning blir stående, så vil alarmklokken ringe hos mange eksisterende og potensielle investorer i Ukraina.

- Det er ekstremt skuffende at Høyesterett i Ukraina gikk inn for å høre en sak som ikke er annet enn et selskapsraid, sier Thygesen.

Fravær i to år
Telenor understreker også at de allerede har foreslått endringer i Kyivstars vedtekter som vil være overenstemmende med ukrainsk lov, og som vil opprettholde Telenors rett til en majoritets representasjon i Kyivstars styre.

Telenor ønsker å drøfte dette i styret og på generalforsamlingen, men noterer at Alfa Group ikke har møtt på et eneste styremøte i Kyivstar i nesten to år.