abu laban
abu laban

Skylder på Jyllandsposten

Den danske imamen Abu Laban reagerer sterkt på spørsmålet om det er han som har hisset opp muslimer, både i Danmark og i Midtøsten, til å føle seg krenket av Muhammedtegningene.

Den danske imamen Abu Laban var blant dem som reagerte sterkt på publiseringen av Muhammed-karikaturene, og legger all skyld for Muhammedkrisen på Jyllandspostens sjefredaktør, Carsten Juste.

- Les hva Juste har skrevet, at muslimer må godta ydmykelsen. Det vil jeg aldri gjøre. Jeg kom til Danmark for å gjenopprette min verdighet. Hvis jeg mister den, rømmer jeg landet, sier Abu Laban til Dokument 2.

Sammen med imamen Ahmed Akkari laget han en mappe, hvor de samlet de 12 tegningene fra Jyllandsposten. Men de la til flere, svært provoserende tegninger og bilder - blant andre hvor Muhammed framstilles som en gris. Bilder som aldri har stått i noen dansk avis.

Mappen tok de med seg på to reiser til religiøse og politiske ledere i Midtøsten. Resultatet av Abu Labans diplomati var eksplosivt.

- Budskapet vi forsøkte å formidle for mennesker i Midtøsten var at vi trengte deres hjelp, forklarer Abu Laban.

Abu Laban regnes som en islamist, han ser islam som en politisk ideologi – hvor målet er at hele samfunnet underkastes og styres etter Koranens lover og prinsipper.

Danske aviser har dokumentert at Abu Laban har hatt kontakter med flere ekstreme muslimske ledere, som forsvarer bruk av vold og terror i kampen for islam. Dette nekter Abu Laban for:

- Jeg har ingen forbindelser til terrorgrupper, raser han.

Men i et videoopptak fra desember 1990, fra moskeen til Abu Laban, fremgår det at Abu Laban var vert for det åndelige overhodet for den forbudte egyptiske militante islamistgruppen Jamaa Islamyia.

Egypteren Omar Abd el-Rahman, også kalt "den blinde sjeiken", var i København for å snakke om jihad, hellig krig. Han ble i 1995 dømt til 240 års fengsel for det første terrorangrepet mot World Trade Center i 1993.

I "Dokument 2: Truet til taushet" gjenfortelles den dramatiske historien om Muhammed-karikaturene.

Her får vi møte alle de sentrale aktørene - rasende imamer og drapstruede redaktører - og se inn i hemmelige møter, personlige kriser og et historisk oppgjør mellom fundamentale verdier.