Ribbe med sprø svor og surkål

Forvarm ovnen til 250 oC Legg ribben med svorsiden ned i langpannen. Er ribben stor og uhåndterlig når den er varm kan den også legges med svorsiden opp i langpannen. Legg da en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten danner en liten topp på midten , slik at fett som smelter ut renner ned i langpannen. . Hell litt kokende vann , 3-4 dl i langpannen og dekk med aluminiumsfolie og sett pannen i varm stekeovn. La ribben stå og dampe i 40-50 min. Ta av folien. Snu ribbe som ligger med svorsiden ned og legg en asjett/sammenbrettet folie under midt på ribben. Senk temperaturen til 225 oC og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca 1 ½-2 time for tynnribbe og ca 2 ½ time for familieribbe. Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du bruke grillen ( sett stekeovnsdøren litt på gløtt!), det går rskt, følg med !! Eller øk temperaturen til maks de siste 15-20 min. Medisterkaker og julepølser stekes sammen med ribben de siste 20 min. (Ikke under grillen) La ribben hvile ca 20 min før den skjæres opp. Surkål: Snitt kålen fint opp og legg lagvis med karve, salt og evt. epler i en kjele. Tilsett kraft og kok opp og la trekke i ca 1 time. Smak til med salt, eddik og sukker. Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering. Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre.