Blåskjell med friterte poteter og hvitløksmajones

Innkjøp: Oppbevar skjellene mørkt og kaldt, helst på is. Kjøp inn skjell helst samme dag som de skal tilberedes. Tilberedning: Før tilberedning skyll godt av skjellene, trekk av "skjegget", dvs byssustråder. Kast skjell som er knust eller som ikke lukker seg når de klemmes på eller dunkes lett mot kjøkkenbenken.

Blåskjell: Finhakk sjalottløk og stilkselleri . Varm olje i en gryte tilsett løk , stilkselleri , blåskjell og hvitvin. Legg på lokk, kok opp og la trekke i 6-8 min til skjellene har åpnet seg og la de så trekke 1 ekstra min . Rist på kjelen en gang i mellom. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg. Server blåskjell i egen bolle, friterte poteter og hvitløksmajones ved siden av.

Friterte poteter: Del potetene i tynne staver . Skallet kan være på. Tørk godt av potetene i kjøkkenpapir, da vil det ikke sprute så mye når de friteres. Varm opp olje i en gryte med kanter, oljen er varm nok når det bruser rundt skaftet på en tresleiv. Legg i potetstavene. Stek de er lys gyllne. Ta dem opp med en hullsleiv og legg på kjøkken papir. Avkjøl. Varm opp oljen på nytt og legg potetene tilbake og stek til de er gyllne, sprø og gjennomstekte. Legg på kjøkkenpapir og dryss over salt.

Hvitløksmajones: Pisk sammen eggeplomme, sitronsaft, sennep og finhakket hvitløk. Spe med olje i en tyn stråle, pisk godt hele tiden ( oljen må være temperert) Pisk inn 1 ss kaldt vann og smak til med salt og pepper.