Salt kjøtt med rotmos og pepperrotsaus

Salt-kjøtt kan være salt storfekjøtt, fårekjøtt eller svinekjøtt.
Be om hjelp til salting i butikken eller salt selv:

Tørrsalting .

Gni kjøttet inn med salt og legg det i et kar med salt både over og under. Sett kaldt i 2-3 dager.
1 ts salpeter som blandes i saltet vil gi rødfarge til kjøttet. Skyll av saltet og trekk kjøttet i usaltet vann.

Lakesalting.

Rør ut 750 g salt i 5 l vann, tilsett ev ½ ts salpeter (for farge)og 2 ss sukker. Legg i kjøttet, laken skal dekke kjøttet . Sett kaldt i 2-3 dager.


Trekk i usalattevann.

Beregn ca 150 g kjøtt uten ben og ca 200 g kjøtt med ben pr person. Kok opp vann , 1 laurbærblad, 6 hele pepperkorn , løk i båter og et par skiver sellerirot og kjøttet.
Kok opp og la kjøttet trekke i 2-3 timer til det er mørt. Server med poteter, rotstappe og pepperrotsaus .

Rotstappe:

Rens og del grønnsakene i biter og kok godt møre i lettsaltet vann evnt også kraft fra kjøttet. Mos og smak til med fløte og smør,kraft fra kjøttet, salt, pepper evnt litt malt muskatnøtt.

Pepperrotsaus:

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm kraft i små porsjoner. Rør godt mellom hver speeing. La koke uten lokk i 6-8 min. Tilsett fløte og revet pepperrot og la trekke videre i 5-6 min. Smak til med salt ,pepper og evnt litt sukker.