Fastelavensboller

Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken / fingervarm. Rør ut gjæren i litt av væsken og egg i resten av væsken. Ha alt det tørre i bakebollen ( hold tilbake litt av hvetemelet) og tilsett all væsken mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens og elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank. Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min. Ta deigen ut på bakebordet, del i to emner og så i mindre biter. Trill til boller og sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 40-50 min. Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 o C i 8-10 min. Pensle evt med egg før steking. Avkjøl på rist. Med mindre fett og sukker: Smelt smør, tilsett melk , Kesam og egg og varm til blandingen er fingervarm. Smuldre fersk gjær ut i litt av den fingervarmevæsken ( tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet). Elt sammen den fingervarme væsken, gjær, sukker, kardemomme, sukker, litt salt og mesteparten av melet. Elt til deigen blir smidig og slipper bakebollen. Dekk til bakebollen og la deigen heve i 30 -40 min. Ta deigen ut på melet bakebord. Ønsker du rosiner i bollene elt det inn i deigen på bakebordet. Del deigen opp og trill til boller. Sett bollene på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 40-50 min . Pensle evt med egg og stek i varm stekeovn 230 oC i 8-10 min. Avkjøl på rist.

Tips: For de med melkeallergi, sløyf Kesam, bruk 150 margarin uten melk og salt eller 11/2 dl nøytral olje f.eks mais eller solsikkeolje. Ca 7 1/ 2 dl vann , soyamelk eller rismelk erstatter melk og Kesam. Egg kan sløyfes.

Forslag til fyll: - Del bollen og fyll med pisket krem og evt rørte bær. Dryss over melis. -Lag en liten fordypning i de ferdig uttrillede bollene og fyll med revet marsipan, en liten bit sjokolade , vaniljekrem eller litt fast syltetøy. Dekk godt til hullet og sett med skjøten ned på stekebrettet. Ferdig stekte boller kan pensles med litt smeltet smør og drysses med sukker.