Hurtigrutas fiskesuppe

Kok fiskekraft og blåskjell som beskrevet beskrevet under Tips.

Grunnsuppe:

Fres finhakket løk og hvitløk i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og kok litt in før fiskekraft og blåskjellkraft tilsettes. Kok uten lokk til det gjenstår ca 1 l. Tilsett fløte , kok opp og jevn med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Vil du ha suppen litt søt/syrlig smak til med litt sukker og hvitvinseddik.

Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i suppen. Kok opp og al trekke et par min før rå fisk i terninger tilsettes. Kok opp og la trekke et par min.

Tilsett rensede reker , blåskjell og finsnittet gressløk rett før servering.

Server med fersk brød og smør eller kryddersmør.

Tips:

Best resultat får du om du koker kraft på fiskeavskjær og bruker denne kraften som basis. Bruk fiskeavskjær fra hvit fisk. Fiskeavskjær fra laks og ørret gir en dominerende ”fet” smak på fiskekraften.

Fiskefond (fra flaske) ev fiskebuljongterninger kan brukes, men kan fort bli litt for salt og gir ikke den samme gode smak som når du koker kraft selv.

Kraften fra dampede blåskjell gir god smak til suppen.

Fiskekraft:

Skyll godt av fiskeavskjæret. Grovskjær grønnsakene og surr i olje . Tilsett vann til det dekker alt i gryten. Kok opp , skum godt, tilsett krydder og la kraften koke uten lokk i ca 20 min.

(Koker kraften lengre kan den lett få «limsmak».)

Sil kraften gjennom et klede /fin sikt. Avkjøl kraften ved å sette gryten i kaldt vann. Fiskekraft egner seg godt til frysing.

Blåskjell

Rens og sjekk at blåskjellene er lukket. Finhakk ½ løk og ev 1 fedd hvitløk og surr i litt olje. Tilsett ca 1 dl hvitvin eller vann. Legg i blåskjellene. Legg på lokk og la skjellene dampe til de åpner seg, 3-4 min. De skjellene som ikke har åpnet seg kastes. Sil av kraften og rens blåskjellene.