Bringebærterte

Smuldre smør , hvetemel, melis og salt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett egg.

For hånd , kna deigen på arbeidsbordet til en jevn deig. I kjøkkenmaskin, kjør deigen så vidt sammen, ta den ut på arbeidsbordet og kna den sammen.

Pakk deigen i plastfilm/ frysepose og la den hvile i kjøleskapet 1-2 timer før den kjevles ut.

Smør en paiform med litt usaltet smør og sett paiformen i kjøleskapet.

Kjevle ut deigen, dryss over litt mel, drei deigen en kvart omgang hver gang du kjevler ut, på denne måten er det lett å få en rund leiv, tykkelse 4-5 cm.

Rull den ferdig kjevlede deigen på kjevlet og rull den forsiktig utover den kalde formen. Dytt deigen godt ned langs bunnen og i kantene. Skjær / klipp vekk overflødig deig, deigen skal stå ca ½ cm over kanten på formen. Sett formen med deigen i kjøleskapet i ca 20 min før steking.

Prikk bunnen med en gaffel. Legg bakepapir over bunnen, klem det godt ned langs kanten og fyll med tørkede erter eller bønner. ( dette for at bunnen ikke skal krype under stekingen).

Forstek bunnen på midterste rille i varm stekeovn 200 oC i ca 20 min.

Fjerne ertene og papiret og stek videre i 10-15 min til bunnen er gylden og sprø.

Bruker du en terteform med løs kant eller en rund springform, løsne kanten og la tertebunnen ”skli” over på et kakefat. Avkjøl.

Stivpisk kremfløte tilsett vaniljekrem ( se tips) og bland godt til en glatt krem. Fordel kremen over tertebunnen rett før servering og legg bær over. Dryss ev med litt melis eller pensle med litt gele, se tips.

Server gjerne med fruktsaus ( fruktcoulis) ved siden av , se tips.

TIPS:

Vaniljekrem:

Hell melk og fløte i en kasserolle.

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene og ha over i melkeblandingen, kok opp.

Trekk kasserollen tilside. Visp sammen eggeplommer, sukker og maisenna. Hell den litt avkjølte melkeblandingen over i bollen med sammenpisket egg, rør godt hele tiden. Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til massen tykner , uten å koke. Avkjøl.