Klassisk tomatsaus

til pasta, pizza, til gryteretter, suppe eller saus til kylling eller kjøtt,

Hvis du ikke har mulighet til å mose tomatsausen med en stavmikser eller i en foodprocessor, lønner det seg å flå tomatene før de legges i gryta, hvis ikke vil skinnet krølle seg til seige strimler i sausen.

Flå ev tomatene, skjær ut stilkfestet. Grovhakk tomatene og løken.

Varm oljen i en vid jerngryte, surr løken til den er blank. Tilsett finhakket hvitløk, tomater salt, sukker og pepper. Kok uten lokk i ca 30 min til tomatene er kokt godt sammen. Tilsett ev litt vann, kraft eller vin for at den ikke skal koke tørr. Tilsett friske basilikumblader de siste 10-15 min.

Mos sausen med en stavmikser eller i en foodprocessor til en glatt saus. Kok videre til en tykk fyldig saus.

Smak til med salt, pepper og ev litt sukker for å fremheve tomatsmaken.

Tips: Fyll sausen på rene glass med tett lokk. Avkjøl og sett i fryseboksen.

Ovnsbakte tomater til marinering:

Del tomatene i to rundt ”ekvator/ magen”. Ta ut frøene og skjær bort stilkfestet. La tomatene renne godt av seg.

Dekk et stekebrett bakepapir og sett tomatene med hulrommet opp på stekebrettet. Dryss litt sukker, salt , pepper, finhakket hvitløk og urtekrydder i tomatene. Drypp litt olivenolje over. Sett i stekeovn og bak/ tørk i ca 1 ½ time eller mer til tomatene er møre og litt karamelliserte. Avkjøl.

Legg de avkjølte tomatene og noen blader frisk basilikum over på et rent glass, hell over olivenolje til tomatene er dekket. Sett på lokk og oppbevar i kjøleskapet i ca 2 uker.

Server til kjøtt eller fisk eller bruk i sauser eller supper.