Asparges med spekeskinke

Når du skal kjøpe asparges pass på at stilkene er friske, faste og rette. Er bunten tett pass på at den også er frisk inni. Asparges kan oppbevares i kjøleskap i 4-5 dager.

Den hvite asparges må skrelles. På grønn asparges skal stilken skjæres av der den begynner å bli treen. Det kan også være nødvendig å skrelle litt av stilkene på grønn asparges hvis den er stor og grov. Ikke skrell mer enn nødvendig, mye av smaken sitter i skallet.

Asparges kokes i lettsaltet vann tilsatt litt sukker for å få frem den gode smaken.

Koketid:

- hvit asparges i 8-10 min
- grønnasparges i 4-6 min ( avhengig av tykkelse).
Ikke kok for lenge. Det er bedre at asparges er litt for lite kokt!

Det finnes spesielle høye kjeler med kurver til å koke asparges i.

Det viktigste er at hodene blir lettkokte, nesten dampkokt

Har du ikke aspargeskjele bruk en vid panne med høye kanter, vann salt og sukker.

Asparges smaker godt naturell servert med litt smør eller revet parmesan.

Vårens friske asparges med spekemat og smørsaus

Beregn:

4-6 stilker asparges som forrett og 8-10 stilker som hovedrett

Begynn med å lage sausen. Rens og finhakk sjalottløken og la den surre seg blank i smøret. Hell på vin og reduser (la den koke inn) til den nesten er kokt inn. Tilsett kraft og fløte og reduser til det halve. Pisk inn smør i biter og smak sausen til med pepper og evt litt salt.

Skrell de grove stilkene på aspargesen. Skjær evt av den nederste delen av stilken. Kok opp vann og litt salt i en aspargeskjele eller bruk en vid teflonpanne eller gryte. Legg stilkene i slik at "hodene" bare blir dampkokt. Kok opp og la aspargesen trekke 4-6 min for den grønne og 8-10 min for den hvite.

Anrett godt avrente varme asparges på tallerken med skiver av spekeskinke Hell over litt av sausen og server resten ved siden av.