Sylte

Pålegg til jul

Den gode "gammeldagse" sylten er laget av grisehode. Like god blir sylten vi lager av buklist/sideflesk.

Krydderblanding 1 gir den tradisjonelle syltesmaken, krydderblanding 2 gir en urtekrydert sylterull.

Del buklisten i tre sammenhengende lag (som et trekkspill) : Legge stykket med svorsiden ned på fjelen. Bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget , men skjær ikke helt fra når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjær ut det neste laget nesten ned mot svoren , uten å skjære svoren helt fra.

Brett ut de tre sammenhengende lagene, svoren skal være i enden av kjøttstykket.

Er kjøttstykket fett, renskjær det for litt av fettet og legg ev på tynne skiver rent svinekjøtt. Bland sammen salt, pepper, gelatin og ønsket krydder og dryss krydderblandingen jevnt over hele kjøttstykket.

Rull sammen, start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at den kommer utenpå selve rullen tilslutt.

Surr rullen med bomullstråd og pakk den fast inn i et klede (feks et rent glasshåndkle). Surr med bomullstråd.

Legg sylterullen i kokende vann , kok opp og la trekke ved 80oC i 1 1/2 - 2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.

Ta opp sylten og la den hvile 15-20 min før den legges under press. Øk presset etterhvert som sylten avkjøles (til ca 6 kg).

La sylterullen ligge i press et døgn.

Sylten kan legges i lake til lettsalting 1-2 døgn ,

NB !!! Denne laken vil gi saltsmak. Pålegg bør derfor bare ligge i denne laken 1-2 dager for å ta til seg saltsmak, hvis den er lite salt. Oppbevar sylten i svak saltlake /oppbevaringslake.

SVAK SALTLAKE /OPPBEVARINGSLAKE:

Dette er den beste måten å oppbevare julens kjøtt pålegg:

Legges kjøtt pålegget i plastposer vil det fort bli surt. I denne laken kan kjøtt pålegget oppbevares uten problem i 10-14 dager. Laken bør stå kaldt og bør være dekket av saltlake. Lag et stort kar med saltlake og legg ned både hjemmelaget og ferdig- kjøpt pålegg (i hele stykker). Får laken et tynt gråskimrende belegg på toppen er det på tide å lage ny lake. Skyll godt av pålegget og legg det tilbake i den nye laken.