Raspeballer og salt kjøtt

Kok opp vann og legg i det salte kjøttet .Kok opp på nytt, skum godt og la kjøttet trekke. Trekketiden er avhengig av størrelsen på kjøttet. Store stykke bør få trekke i 1 1/2 –2 timer og kjøtt i skiver ca 1 time.

Knus de kokte potetene , rasp de råskrelte potetene på den fine delen av rivjernet. Er de rå potetene rike på vann, hell av en del av vannet før mel og salt tilsettes. Melmengden avhenger av kvaliteten på potetene. Deigen skal ikke være så løs at raspeballene faller fra hverandre under kokingen, men heller ikke så fast at raspeballene blir tette og tunge. Kok en prøvekake. Bruk en spiseskje dypet i kjøttkraften og form boller og legg i den varme kjøttkraften og la småkoke i 25-30 min, til de er gjennomkokte .

Kålrot og ev gulrot kokes i lettsaltet vann eller i kjøttkraften.

Server raspeballene med salt kjøtt, ev grove pølser, stekt flesk og grønnsaker.