Skrei servert med lever og rogn
Skrei:
La fisken ligge i kaldt rennende vann i 1/2- 1 time før den trekkes. Bruk en fiskekjele eller vidbunnet kjele.
Mål opp rikelig med vann, tilsett salt og kok opp
Trekk kjelen vekk fra platen og legg i skrei-skivene (de tykkeste skivene først). Sett kjelen på platen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken trekke i 5-6 min.
Legg over på varmt serveringsfat.
Server med nykokte poteter, gulrøtter, rogn i skiver og lever.
Rogn:
Fersk rogn skylles og pakkes i matpapir, hinnen rundt rognen må være hel. Legg i kokende lettsaltet vann. La rognen trekke i 20-40 min , tiden er avhengig av størrelsen på rognen.
Lever:
Før lever kan kokes er det viktig at den renses for hinner og blodårer. Best er det å bruke fingrene til å plukke/rense leveren.
Kok opp vann salt, eddik, pepper, finhakket løk og laurbærblad. Legg i lever i biter og la den trekke i ca 20 min.
Tips:
Løk og laurbærblad kan sløyfes.
Noen velger også og legge leverbitene i kaldt vann, koke opp, Tilsett kaldt vann , koke opp og gjenta prosessen noen ganger. Dette for å trekke ut fett fra leveren.