Varmrøkt laksefilet

Servert med sellerikrem, marinert steinsopp og engsyrevinaigrette

Forberedelser

Laksen kan renses og saltes dagen i forveien. Den kan røkes tre timer før og varmes i tre minutter i ovn ved 170 grader før servering. Sellerikremen kan lages dagen før, men må varmes litt før servering. Soppen kan marineres to dager i forveien. Engsyrevinaigretten kan også lages to dager før servering. Retten smaker best når laks og sellerikrem holder ca. 40 grader.

Skjær skinnet av laksefileten og kutt bort det brune laksekjøttet. Del fileten i åtte biter. Vend dem i en blanding av salt og sukker og la dem trekke til seg dette i 10 minutter. Vask dem i kaldt vann og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Finn frem Abu røkeovnen. Legg røkespon i bunnen av ovnen. Sett på risten og plasser laksefiletene på risten. Sett på lokket. Sett røkeovnen på stekeplaten eller gassblusset på full varme. Nå varmes røkesponene opp og utvikler røk samtidig som ovnen blir varmet opp og steker laksen. Ta ovnen av platen etter tre minutter og la laksen ettersteke i røkeovnen.

Laksen blir aller best når den er medium stekt, altså litt rå i midten. Laksen serveres lun sammen med sellerikrem, marinert steinsopp og skogsyrevinaigrette.

Sellerikrem:

Skrell selleri og mandelpotet og del i biter. Ha dem i en kjele med melk og vann. Kok i 20 minutter til alt er mørt. Sil av kokevannet og kjør i mikser med fløte til en krem. Smaksett med salt og pepper. Hold kremen lun.

Marinert steinsopp:

Rens soppen for lameller, del den i biter på 1 ganger 1 cm. Varm oljen og fres soppen til vannet forsvinner. Tilsett strimlet sjalottløk og fres til løken blir myk. Smak til med salt og pepper. Sitronsaft tilsettes, og soppen settes kaldt. Ved servering tilsettes strimlet bladpersille.

Skogsyrevinaigrette:

Engsyre, eddik og olje has i en mikser og kjøres til en grønn olje. Smakes til med salt og pepper.