Brytebrød med rug og havre

Oppskriften kan gjerne dobles, med unntak av gjær .

Varm vann og olje i en kasserolle. Bland sammen rug og havregryn i en bakebolle og hell det kokende vannet over melet. Rør om og la stå i ca 30 min til blandingen er fingervarm

( ca 37 oC). Tilsett gjær, lunken melk, sirup/honning og salt. Elt inn hvetemel til en glatt deig. Det er en fordel å bruke kjøkkenmaskin. Har du ikke kjøkkenmaskin bruk hendene.

Pga rugmelet er deigen tung og klissete å elte sammen med en sleiv. Kle en langpanne med bakepapir og fordel deigen jevnt utover i langpannen. Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca 40 min. Pensle med litt vann eller melk og dryss med litt havregryn eller rugmel.

Stek på nederste rille i varm stekeovn , 200 oC i 30 –40 min.