Ginga   Brasils fotballsjel
Ginga Brasils fotballsjel

Magi fra Brasil

Se Frenando Mereilles' sportsdokumentar om magien i brasiliansk fotball på TV 2 Zebra lørdag.

Filmen følger sju gutter mellom 13 og 20 år, som kommer fra ulike geografiske regioner og har forskjellig sosial og etnisk bakgrunn. De har en drøm om å prøvespille for en av de store brasilianske klubbene, og kanskje etter hvert få en karriere i Europa. Real Madrid-stjernen Robinho medvirker også i filmen.

”Ginga – Brasils fotballsjel” gir et gløtt inn i et land der kulturen er lidenskapelig, rik og pulserende, og med et sterkt fokus på bevegelse. Det er kanskje ikke til å unngå at den har frambrakt noen av verdens fremste fotballspillere, og smittet hele folket med en kjærlighet til det å spille fotball.

Ginga er begrepet brasilianere bruker om en nærmest udefinerbar, mystisk kroppsbeherskelse og holdning som bare brasilianere har, og som kan merkes i alt de foretar seg. Måten de går, snakker, danser – kort sagt hvordan de takler livet.

Filmen tegner et nærgående bilde av ungdommenes liv og provoserer fram spørsmålene: Er det å spille fotball for brasilianere noe mer enn bare en fritidsaktivitet? Er det en måte å oppnå status og suksess på? Er det en følelsesmessig flukt fra livets vanskeligheter? Er det nærmest en borgerplikt, en slags nasjonal-rituell handling? Eller handler det simpelthen om kjærlighet til spillet?

Den timelange dokumentaren ”Ginga – Brasils fotballsjel” vises på TV 2 Zebra lørdag 4. februar kl. 18:50.