Tre av fire bryter loven

Er du blant dem som setter andres liv i fare?

Tre av fire bruker håndholdt mobil mens de kjører, viser en helt fersk undersøkelse. NAF er sjokkert, og mener det vitner om en total mangel på risikoforståelse.
Tre av fire bruker håndholdt mobil mens de kjører, viser en helt fersk undersøkelse. NAF er sjokkert, og mener det vitner om en total mangel på risikoforståelse.

Det er lenge siden det ble forbud mot å bruke håndholdt mobiltelefon i bilen mens du kjører bil. Men det er tydeligvis ikke så lett å vende gamle vaner.

En fersk undersøkelse gjort av Respons Analyse, for magasinet Motor, viser nemlig at tre av fire sjåfører under 44 år bruker håndholdt mobiltelefon mens de kjører.

I trafikken er det dessverre dagligdags å bryte lover og regler som setter andres liv i fare.

LES OGSÅ: Slik unngår du fotoboksbot

Sterk økning i ulykker

Ulykker som typisk skyldes uoppmerksomhet fra sjåføren økte kraftig i fjor. Møteulykkene økte fra 14.632 i 2012 til 16.463 i 2013.

Påkjørsler bakfra økte fra 44.332 til 48.444. Ulykker der bare én bil var innblandet økte også.

Mobiltelefonen er trolig den viktigste uoppmerksomhets-skaperen bak rattet, noe som igjen er den direkte årsaken til mange av disse ulykkene.

LES OGSÅ: Mobilen kan ta over bilen din

– Total mangel på risikoforståelse

– Det er forferdelig at så mange setter seg selv og andre i fare når de kjører bil. Én ting er at man bryter loven, men det som er det verste er den totale mangel på risikoforståelse, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, i en pressemelding.

I tillegg til at folk under 44 år er verstingene i å bruke mobilen ulovlig når de kjører bil, er det også de yngre sjåførene som er minst redde for straff eller muligheten for å bli tatt.

Nesten halvparten av undersøkelsens deltakere under 34 år, svarer at politiets bøtemuligheter betyr lite for bruken av mobil.

LES OGSÅ: Vi ringer og SMS-er bak rattet

– Handler om holdninger

– Det er ikke noe fasitsvar på hvordan vi skal få bukt med dette problemet, men det munner ut i holdninger. Man må ha respekt for det å kjøre bil. Lesing av SMS, oppdatering av Facebook-status og andre distraksjoner, viser mangel på denne respekten. Og det er livsfarlig, mener Sagedal.

LES OGSÅ: – Er det lov å prate i mobilen når jeg står i kø?

Bot

Rundt halvparten av dødsulykkene skyldes uoppmerksomhet. Derfor ble det i fjor en innskjerping av lovverket, som også omfatter det å skrive SMS. Før lovendringen, var det lov å skrive tekstmeldinger så lenge mobilen var fastmontert. Det er det ikke lenger.

Den oppmerksomheten som brukes for å taste på mobilen sammenlignes med å ha 0,8 i promille.

Dersom du blir tatt for å bruke taste på mobilen, er straffen en bot på 1.300 kroner.

LES OGSÅ: Mobiltelefon i bilen: Trodde du dette var lov?