Å kjøpe bruktbil i andre enden av landet kan by på utfordringer   særlig når det gjelder det økonomiske.
Å kjøpe bruktbil i andre enden av landet kan by på utfordringer særlig når det gjelder det økonomiske.

Derfor bør du aldri betale forskudd på bruktbil

Plutselig sitter du der – uten bil og uten penger.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei håper du kan svare meg ganske fort! Jeg ser på en Mercedes GLK som er til salgs ganske rimelig. Den har vært ute en stund og selger har gått noe ned i pris. Det er en privatperson. Problemet er at han er i Oslo og jeg bor i Tromsø.

På grunn av jobb passer det dårlig å reise ned før om en uke. Han sier at han er villig til å holde av bilen for meg, men da må jeg betale et depositum på 25.000 kroner, inn på konto. Han sier vi skal skrive kontrakt og garanterer at jeg skal få igjen pengene hvis det ikke blir handel, men jeg føler meg litt usikker likevel. Hva mener du jeg bør gjøre? Hilsen Stein.

Benny svarer:

Hei Stein. Jeg skjønner godt at du føler deg usikker, det ville jeg også gjort.

I utgangspunktet er dette noe jeg absolutt vil råde deg til å ikke gjøre.

Jeg har dessverre hørt altfor mange skrekkhistorier opp gjennom årene, om useriøse folk både på selger – og kjøpersiden.

Å sette inn penger på bankkontoen til en vilt fremmed person er forbundet med stor risiko. Du kan meget vel ende opp med å tape alle pengene – og få en svært krevende jobb med å forsøke å få dem tilbake.

Kontrakt er vel og bra – og naturligvis et absolutt must. Men uansett hvor mye kontrakt man har, kan den i praksis ikke være verdt papiret den er skrevet på – hvis selger viser seg å være en kjeltring.

Noe skurrer: – Forsøker bilselgeren å lure meg?

Sjekke godt

Du vil naturligvis ha et krav mot vedkommende i etterkant hvis han bare "putter pengene i lomma", men er du uheldig nok, er det neppe noen penger å hente

Du sitter der uten penger – og uten bil.

Det er utgangspunktet mitt. Samtidig som jeg føler at det også er riktig å nyansere bildet litt. Jeg har selv betalt "håndpenger" for bil ved noen tilfeller. Også det folk jeg overhodet ikke kjente fra før.

Men her prøvde jeg meg litt fram og sjekket så godt jeg kunne i forkant.

Det har naturligvis veldig mye med mennesketypen å gjøre. De fleste er heldigvis skikkelige og seriøse – og ville ikke drømme om å prøve å svindle noen som var interessert i kjøpe bilen deres.

Men en viss risiko vil det alltid være. Derfor er mitt råd å la være, med mindre du føler deg overbevist om at dette er en person du kan stole på.

Lykke til videre!

Endelig! Nå har kona sag ja til kosebil

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Rett på sak: Dette er verdens dårligste bil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: