Greit å ha drømmebilen i nærheten. Harald Nygård på Silsand er den fornøyde eier av en gul Lamborghini Murcielago, som gjør 0 100 på et jesunavn.  (Foto: r 0 100 på et jesunavn. Foto: Stein Wilhelmsen, Nordlys)
Greit å ha drømmebilen i nærheten. Harald Nygård på Silsand er den fornøyde eier av en gul Lamborghini Murcielago, som gjør 0 100 på et jesunavn. (Foto: r 0 100 på et jesunavn. Foto: Stein Wilhelmsen, Nordlys)

Se hvordan Harald har det på kontoret

Og utenfor står en helt spesiell Volvo.

Denne gamle Volvo 164'en ble faktisk eid av foreldrene til rockelegenden Janis Joplin. Nå befinner den seg på Senja. På Silsand, hos bilentusiasten Harald Nygård.

- Janis Joplin var ei tøff tøtta, og jeg har fortsatt sans for musikken hennes. Men det var ikke derfor jeg kjøpte bilen hos en selger i USA, forteller 55 år gamle Harald til Nordlys (her finner du også video).

Bilgærn? Joda det er han, i høyeste grad. Han hilser oss velkommen inne på bilfirmaet han eier, i ført en kledelig Lamborghini-jakke.

Superbilen

Et øyekast unna, rett utenfor kontordøren og innendørs; står gromdoningen i hans bilsamling. Guttedrømmen. En varmblodig italiener, Lamborghini Murcielago med vanvittige 580 hestekrefter. Men den gule superbilen er litt frossen av seg, og trives best innendørs nå om vinteren.

- Jeg synes det er artig med biler med store motorer. Med litt fart og galskap. Jeg elsker å kjøpe biler, men liker egentlig ikke å selge dem, forklarer Harald Nygård.

Han er utdannet kokk og stuert, og har mange års fartstid i utenriksfart og på plattform bak seg. For elleve år siden kjøpte han et bilfirma på Silsand. Berglunds bilelektro. Der driver han verksted, samt kjøp og salg av brukte nyttekjøretøyer.

Helt perfekt for en mann som dirrer av lidenskap for biler, og gjerne biler med litt historie og noe ekstra ved seg.

Harald Nygård, som driver Berglunds bilelektro på Silsand, foran et knippe av sine spesielle biler.  (Foto: Stein Wilhelmsen, Nordlys)
Harald Nygård, som driver Berglunds bilelektro på Silsand, foran et knippe av sine spesielle biler. (Foto: Stein Wilhelmsen, Nordlys)

Joplinbilen

Han viser oss et knippe av bilsamlingen, med stolthet:

En Volvo 164 E, 1974-årgang, med en herlig historikk. Opprinnelig eid av Seth og Dorothy Joplin, og registrert i Arizona, USA.

Yeah, det var foreldrene til rockesangeren Janis Joplin. Janis med den kraftfulle stemmen som fikk en kort karriere, men som rakk å bli en rockelegende. Kjent for «Me and Bobby McGee», og «Mercedes-Benz» der hun synger Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes-Benz. Hun døde av en heroinoverdose i 1970.

Fire år senere kjøpte foreldrene en Volvo. Den befinner seg nå på Silsand på Senja.

- Jeg kom over bilen på eBay (en amerikansk auksjonsside på nettet). Der ble det nevnt at den hadde vært eid av Janis Joplins foreldre, men jeg tok ikke det så alvorlig.

Trykk her for å se videoen av Lamborghinien og "Janis Joplin-bilen".

Fra California

Det var ikke derfor den vakte Harald Nygårds interesse. Han var mer opptatt av bilen. En Volvo 164 fra 1970-tallet. Som var noe av det mest luksuriøse den svenske bilfabrikken kunne oppvise den gang. Denne bilen ville han ha. Han hadde hatt et par 164’er tidligere. Dette var nostalgi.

Han slo til, og fikk den sendt fra Santa Rosa i California til Senja. Med Joplin-historien i bagasjen. Tilknytningen til Joplins foreldre kan bevises. Han har en kopi av det amerikanske vognkortet.

Men han har flere biler i samlingen sin. Vi nevner noen:

Lambomannen-med-Joplin (Foto: Stein Wilhelmsen, Nordlys)
Lambomannen-med-Joplin (Foto: Stein Wilhelmsen, Nordlys)

Cortina GT

En herlig Ford Cortina GT, 1965-modell. En 1978-modell Dodge Litred Truck, oppjazzet med V8’er og 230 hk. Amerikaneren var verdens raskeste pickup den gang. En Mercedes 500 E, 1992-årgang, med en V8’er porschemotor på 326 hester på lur. I Norge kostet den over millionen ny på begynnelsen av 90-tallet. Samt en skikkelig US-truck, en Peterbilt, fullstappet av hestekrefter.

- Da jeg kjøpte den spurte kona meg; hva skal du med den? Det var første gangen hun stilte det spørsmålet i forbindelse med mine bilkjøp.

- Fikk hun noen svar?

- Neida, ler Harald.

Bilinteressen ble unnfanget da faren kom hjem til hjembygda Skatvika med noen brukte jeeper, som han hadde kjøpt på en militærauksjon.

Kjørte som 7-åring

- Jeg begynte å kjøre jeep hjemme i Skatvika som 7-8 åring, avslører han.

- Dette er vel et forhold som er foreldet i dag, så jeg kan vel fortelle det, sier han lurt.

- Andre bruker penger på hytte, på fotball eller andre interesser. Jeg bruker dem på bil.

Harald Nygård er en ekte bilentusiast. Verre er det vel egentlig ikke.

Les flere bilsaker i Nordlys' motormagasin her

Hva gjør den nakne mannen i Mercedes-bagasjerommet?