Om du lar kaffekoppen stå her kan det bli dyrt for deg.  Illustrasjonsbilde.
Om du lar kaffekoppen stå her kan det bli dyrt for deg. Illustrasjonsbilde.

Kaffe i bilen: Nei – her bør den ikke stå

Det kan nemlig bli kjempedyrt.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Vi fikk en litt kjip start på vinterferien. Litt småstresset etter en bensinstasjon-stopp, dro vi av gårde med en kaffekopp stående oppå toppen av dashbordet, da det sto flasker i drikkeholderne.

Selvfølgelig så veltet denne – ned over girspaken. Med småunger i baksetet så har vi både tørkerull og våtservietter lett tilgjengelig og etter bare noen par minutter fikk vi stoppet i en busslomme og tørket opp sølet.

Men etter det begynte bilen å gå så rart. I dag var jeg på verksted med den. Det viste seg at det hadde kommet kaffe inn i kontakten og ned i en av de svarte elektronikkboksene som styrer giringa (automatgir) som sitter rett ved siden av girspaken under konsollen.

En ganske dyr fornøyelse. Over 5000 kroner bare for delen - med feilsøking og moms på toppen.

Bilen vår er bare halvannet år gammel og det dekkes ikke av garantien – så dette uhellet ble dyrt.

Mitt spørsmål: Er nye biler virkelig så skjøre at de ikke tåler noen ting, eller er dette noe jeg burde gå videre med for å få dekket?

Hilsen stresset og blakk småbarnsfar ;-)

Benny svarer:

Hei du!

Ja, det får en si ... Dette må vel kalles å være maksimalt uheldig.

Kopp- og flaskeholder har jo gjort det langt enklere å ha med drikke i bilen etter hvert. Det er ikke mange år siden det var sjeldent - nå vekker det oppsikt hvis nye biler ikke kommer med koppholdere godt spredt rundt i kupeen.

Men det gjelder nok å bruke dem, ja - og ikke ta sjansen på å la kopper eller flasker stå fritt, det er din historie et godt eksempel på.

Jeg skjønner naturligvis at dette må føles bittert, men noen garantisak er nok ikke dette. Det må det relateres til en fabrikasjonsfeil hos bilprodusenten – og det tror jeg skal holde hardt.

Du kan naturligvis argumentere med at denne elektronikken burde vært bedre beskyttet. Men bilprodusentene tenker nok som så at elektronikk som sitter gjemt inne i bilen ikke trenger samme beskyttelse mot sprut og fuktighet som det som sitter i motorrommet.

Og der har de jo et poeng ...

Et lite håp

Å få dette dekket på garantien tror jeg altså er ganske nytteløst, jeg forstår også av spørsmålet ditt at du har fått nei her. Selvfølgelig kan du klage på dette og ta det et hakk videre, men jeg er redd det fort er bortkastet tid. Kaskoforsikring og vanlig forsikring vil heller ikke dekke disse kostnadene.

Men det finnes etter hvert en del såkalte super- og plus-forsikringer og hva det nå heter alt sammen. Her er det forskjellige praksis med tanke på hva som dekkes. Men utgangspunktet er jo blant annet at uforutsett og plutselig søl skal kunne berøres av disse.

Så hvis du tilfeldigvis har en slik type forsikring, så er det muligens et lite håp.

Men sjansene er altså store for at du rett og slett må betale selv, dessverre.


Les også: Hundelukt i bilen? Slik får du den bort

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dropp stasjonsvogn – spar mye penger

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: