Volvo V60 Plug in hybrid er en såkalt ladbar hybridbil   og har CO .utslipp på 49 gram/km. Med det sniker den seg akkurat innenfor den svenske definisjonen av
Volvo V60 Plug in hybrid er en såkalt ladbar hybridbil og har CO .utslipp på 49 gram/km. Med det sniker den seg akkurat innenfor den svenske definisjonen av "supermiljøbil".

Takker nei til 40.000 kroner fra staten

Nordmenn kjøper flest "miljøbiler" i verden – i Sverige er det dødt.

Norge er annerledeslandet på mange områder – også når det gjelder bilsalg.

Ikke i noe annet land selges det flere elbiler per innbygger enn i her hjemme. I skyggen av dette har også hybridbilene begynt å ta solide markedsandeler. I fjor var 4,5 prosent av personbilene som ble solgt hybrider.

Supermiljøbil

Vi skal ikke langt av gårde før slike tall er nesten helt ekstreme. I vårt naboland Sverige er virkeligheten en helt annen – og det til tross for at politikerne forsøker å legge til rette for at bikjøperne skal velge biler med lavt utslipp.

1. januar 2012 innførte svenskene en ordning, der alle som kjøper en såkalt supermiljøbil, får tilskudd på 40.000 kroner. Definisjonen på supermiljøbil er en bil som slipper ut maksimalt 50 gram C02 per kilometer.

I praksis snakker vi da elbiler, eller ladbare hybrider.

Denne hybriden er en ekte Kongebil


Få privatpersoner

Planen var at ordningen skulle omfatte 5.000 biler, og vare ut 2014. Men nå går det mot at den avsatte pengepotten slett ikke blir brukt opp innenfor denne tidshorisonten.

Svenske bilkjøpere sitter nemlig på gjerdet og venter – eller de kjøper andre biler. I 2013 var det lagt opp til 2000 skulle velge supermiljøbiler, tallet endte til slutt på 1546.

Det viser seg også at svært få privatpersoner er ute og handler "miljøbil". De sto for bare 41 av fjorårets 1546 biler.

Les vår test av Toyota Yaris Hybrid her

Ser til Norge

Nå er man i gang med å finne ut hva årsaken til dette er. Her skyldes det blant annet på for dårlig utbygging av ladepunkter og ladestasjoner.

Mange svensker vil ikke kunne få ladet bilen sin mens de er på jobb – og for pendlere kan det gjøre at bilen rett og slett ikke duger til å kunne kjøre til og fra arbeidsstedet med.

Det blir også pekt på den norske modellen som går mye lenger i å legge til rette for økt salg av elbiler. Fullt avgiftsfritak, ingen moms, tilgang til kollektivfelt, gratis parkering og gratis bomringpasseringer – det er bare noen av de norske elbilfordelene.

Nå kan også pizzabudet bli miljøvennlig

Nissan Leaf er en stor suksess på det norske markedet. Så langt i år er dette Norges tredje mest solgte personbil.
Nissan Leaf er en stor suksess på det norske markedet. Så langt i år er dette Norges tredje mest solgte personbil.

LES OGSÅ: De har kåret de dårligste bilene de siste 15 årene