Aston Martins SUV konsept begynner å få noen år på baken allerede. Nå ligger det meste til rette for at dette kan bli noe av   men det er nok grunn til å vente endringer på designet til endelig produksjonsmodell.
Aston Martins SUV konsept begynner å få noen år på baken allerede. Nå ligger det meste til rette for at dette kan bli noe av men det er nok grunn til å vente endringer på designet til endelig produksjonsmodell.

Aston Martin Lagonda: Skal lage luksus-SUV med hjelp fra Mercedes

Det nærmer seg Aston Martin med 4x4!

En rekke av verdens luksusbilprodusenter har planer om å komme med SUV - blant dem Aston Martin.

Allerede i 2009 avduket toppsjefen Ulrich Bez konseptbilen "Lagonda SUV" på bilutstillingen i Genève.

Bilen var stor og grovbygd, og med karosserilinjer som verken minnet særlig om Aston Martins øvrige, svært så spenstige modellrekke – eller om så mye annet.

Konseptbilen hadde bensin V12-motor, men allerede ved avdukingen av skapningen, ble det snakket om en fremtid med både diesel- og hybriddrift. Men planene var ikke veldig konkrete.

På skinner

Nå har det gått snart fem år. I mellomtiden har man – ifølge ryktene – hatt både finansiering og mulige samarbeidspartnere klare, men trakk allikevel tilbake planene. Timingen var feil. Ikke minst på grunn av etterdønningene av finanskrisen.

Men nå ser det ut som "prosjekt SUV" er på skinner igjen hos Aston Martin, takket være et svært viktig samarbeid selskapet inngikk i fjor.

Aston Martin Cygnet: Nå er det slutt for verdens dyreste småbilStore investeringer

Etter at den tidligere eieren, Ford, bestemte seg for å kvitte seg med Aston Martin, har merket med de sterke tradisjonene stått på egne bein.

Og det er slett ikke enkelt i en så kostnadskrevende bransje som bilbransjen.

Det å utvikle nye modeller er mildt sagt kostbart. Og skal man henge med på utvikling av motor og drivlinjer, krever det store investeringer - eller samarbeid med andre.

En Aston Martin faller voldsomt i pris - men hvorfor?

Dele plattform

Aston Martin valgte den siste løsningen da de inngikk et samarbeid med AMG-divisjonen til Mercedes.

Motorteknologi er viktig her, men det stopper neppe med det. I forbindelse med lanseringen av nye Mercedes V-klasse, har engelske Autocar fått Mercedes-sjef Dieter Zetsche i tale.

Han bekrefter at han er "åpen" for å dele plattformen til mega-SUVen GL med Aston Martin, og la den danne utgangspunktet for Lagonda.

Klar i 2017?

Den eneste forusetningen Zetsche understreker var at "dette må passe inn i produktplanene til Aston Martin".

Fra Mercedes sin side er det neppe fare for at Aston Martin-SUVen vil kunne stjele salg fra noen av deres egne modeller. Til det blir bilen rett og slett for dyr - og for eksklusiv, selv sammenlignet med GL.

Det blir nå spekulert i at Lagonda kan være klar til lansering i 2017, det betyr at prosjektet sannsynligvis er i gang.

Dette er verdens kuleste varemerke, ifølge britene:

Ikke Lagonda – men Aston Martin

Aston Martin snakket i en periode om å ha Lagonda som et eget merke – litt på samme måte som Maybach var for Mercedes – og lansere flere modeller under nettopp Lagonda-navnet.

Dette legges nå på is og man lager en Aston Martin Lagonda i første omgang.

En av grunnen til at de setter i gang SUV-prosjektet er ganske sikkert utviklingen på de "nye" markedene, som Kina og Russland.

Der er suget etter luksusbiler stort, og veinettet og klimaforhold av en slik beskaffenhet at det er begrensede volummuligheter for Aston Martins eksisterende sportsbiler. Høyere bakkeklaring og vinteregenskaper antyder dermed at det vil være smart å starte med en SUV.

Noe kjent med navnet?

Sist Lagonda-navnet var aktivt i bruk var på den ultimate Aston Martin-sedanen som ble produsert mellom 1976 og 1989. Den var like kompromissløst vakker som den var teknisk avansert - OG notorisk upålitelig. Her en serie 4 fra perioden 1987-1989. Foto: Netcarshow.com
Sist Lagonda-navnet var aktivt i bruk var på den ultimate Aston Martin-sedanen som ble produsert mellom 1976 og 1989. Den var like kompromissløst vakker som den var teknisk avansert - OG notorisk upålitelig. Her en serie 4 fra perioden 1987-1989. Foto: Netcarshow.com

Topp 5: James Bond-biler

Drar du kjensel på Lagonda-navnet? Det har blitt brukt før.

Aston Martin var svært nær ved å gå konkurs på midten av 1970-tallet og trengte sårt en bilmodell som raskt kunne bedre situasjonen.

Tradisjonelt har Aston Martin laget todørs sportsbiler, men nå tok de sats og lanserte Lagonda som var en firedørs sedan med en helt ny V8-motor.

Like etter lanseringen mottok Aston Martin flere hundre bestillinger på bilen.

Litt fort i svingene ...

Dessverre hadde det nok gått litt fort i svingene den gangen. Den lekre bilen var befengt med en del tekniske problemer og fikk fort et litt rufsete rykte – for å si det pent ...

Derfor kan det nok være smart å ikke gå i den samme fella igjen nå. Med tanke på det er nok samarbeidet med Mercedes og AMG også et smart trekk.

Sjelden Lagonda til salgs - sjekk denne!

Aston Martin fikk mye pepper for den Mercedes GL-baserte konseptbilen Lagonda SUV, som ble presentert for to år siden. Nå er ideen aktuell igjen, men den blir nok ikke seende slik ut.
Aston Martin fikk mye pepper for den Mercedes GL-baserte konseptbilen Lagonda SUV, som ble presentert for to år siden. Nå er ideen aktuell igjen, men den blir nok ikke seende slik ut.

Les også: Rapide – etterkommeren etter forrige Lagonda