Markedet for SUV er og crossover vokser kraftig   og her gjelder det å være med i alle klasser. Derfor ser Mercedes på muligheten til å komme med en bil hakket under snart lanseringsklare GLA (bildet).
Markedet for SUV er og crossover vokser kraftig og her gjelder det å være med i alle klasser. Derfor ser Mercedes på muligheten til å komme med en bil hakket under snart lanseringsklare GLA (bildet).

X-klasse: Mercedes planlegger liten og prisgunstig SUV

Nå begynner det virkelig å bli tett mellom modellene.

Om halvannen måned debuterer en stor nyhet fra Mercedes på det norske markedet.

Da kommer nemlig kompakt-SUVen GLA, som er basert på populære A-klasse.

Denne bilklassen vokser fort, og det er ventet at GLA kommer til å ta en solid andel av salget. Importøren har allerede over 400 biler i bestilling, altså før den er i landet.

Plass til en til

Med en lengde på 4,42 meter plasserer GLA seg størrelsesmessig omtrent midt i klassen – og litt under storebror GLK.

Det betyr at det strengt tatt er plass til ytterligere en modell, under GLA. Og ifølge engelske Autoexpresser Mercedes godt i gang med å planlegge dette.

Alle prisene – klikk her for å se hva GLA skal koste

Basere på Renault

De hevder at bilen foreløpig går under navnet X-klasse internt hos Mercedes.

Opprinnelsen er også ganske spesiell. For å holde utviklingskostnadene nede, skal Mercedes planlegge å basere bilen på nylig lanserte Renault Captur.

Mercedes og Renault/Nissan-konsernet har allerede et betydelig samarbeid. På små biler er marginene generelt lave, derfor gir det ekstra god mening å hente ut stordriftsfordeler her.


Tøff konkurrent: Les testen av Audi Q3 her:

Skille seg ut

Uansett er det neppe planen å bare sette Mercedes-merker på Captur. Det er ventet at Mercedes kommer til å vektlegge at bilen må ha klar Mercedes-identitet.

Det handler både om visuelle grep – og endringer under skallet.

Mercedes har en merkevare å passe på. Da blir det avgjørende at den skiller seg klart fra Captur og de mer "folkelige" konkurrentene.

Mange konkurrenter

Og apropos konkurrenter: Det vil ikke mangle på dem når X-klasse eventuelt kommer. Audi har kommet langt med en ny crossover i klassen under sin Q3. BMW-konsernet har allerede Mini Countryman og ekspanderer sterkt i en rekke nye nisjer.

VW skal også komme med en modell under dagens Tiguan, mens Ford lanserer sin nye EcoSport i Europa i 2015. Det er også en rekke japanske konkurrenter i denne klassen – og flere er på vei.

Dette er første smakebit på en annen ny, eksklusiv SUV:

Mercedes GLA uten AMG-styling.
Mercedes GLA uten AMG-styling.

LES OGSÅ: GLA dukket plutselig opp i Lofoten