Nå er det klart: Nye Ford Mondeo kommer i fjerde kvartal i år   dermed over to år siden den første gang ble vist i produksjonsklar utgave.
Nå er det klart: Nye Ford Mondeo kommer i fjerde kvartal i år dermed over to år siden den første gang ble vist i produksjonsklar utgave.

Ford Mondeo: To år forsinket – men nå kommer den

Og en av utgavene skal skjemme bort kjøperne.

Få bilmodeller har hatt en trangere fødsel enn femte generasjon Ford Mondeo.

Finanskrise, nedlegging av en bilfabrikk og rasende arbeidere – den kombinasjonen har gjort at Ford her har hatt en skikkelig hodepine.

Bilen ble vist allerede tidlig i 2012. Høsten 2012 sto den i produksjonsklar utgave på bilutstillingen i Paris. Men så ble det bråstopp.


Militante aksjoner

Ford må nemlig spare penger i Europa, og et av virkemidlene er å legge ned fabrikken i Belgia, der dagens Mondeo blir produsert. Samtidig ble det kjent at neste Mondeo skal produseres i Valencia, Spania.

Vedtaket om nedleggelse ble ikke akkurat møtt med forståelse av arbeiderne i Belgia.

De reagerte med å stoppe all produksjon ved fabrikken – og holdt det gående i flere måneder med nærmest militante aksjoner.

LES OGSÅ: Bestselgerne blir flyttet til Spania


Hard medfart

Dermed ble det en alt annet enn smertefri flytting til Spania, og det ble snart klart at nye Mondeo kom til å bli kraftig forsinket.

For Ford er det naturligvis ingen hyggelig situasjon. De har vist en helt ny modell offentlig. Den kommer likevel ikke – og dermed har de ikke annet valg enn å fortsette å selge en modell som nå i manges øyne er gammel.

Det er ikke enkelt i en klasse der konkurransen er beinhard, så har da også salget av dagens Mondeo fått hard medfart.

Dette er dashbordet i søstermodellen Fusion. Det blir neppe
  store endringer fra dette i nye Mondeo.
Dette er dashbordet i søstermodellen Fusion. Det blir neppe store endringer fra dette i nye Mondeo.

Gammel – men fortsatt ganske god. Les testen her:

Facelift?

Akkurat når den nye kommer har vært uklart lenge, og det har gått rykter og ytterligere utsettelser. Men nå lager det til at Ford har fått den endelige timeplanen ferdig.

Til engelske Autoexpressbekrefter Ford-sjef Mark Ovenden nå at den nye Mondeo skal komme i salg i fjerde kvartal 2014.

Underveis i prosessen har det blitt spekulert i om Ford vil gi den en "facelift" før lanseringen, ettersom det er så lenge siden bilen første gang ble vist. Men det vet vi foreløpig ikke noe mer om.

Mondeo blir som vanlig tilgjengelig både som fem dørs kombi,
  fire dørs sedan og stasjonsvogn.
Mondeo blir som vanlig tilgjengelig både som fem dørs kombi, fire dørs sedan og stasjonsvogn.

Premium-retning

Det som imidlertid er klart, er at Mondeo denne gangen blir en mer eksklusiv og påkostet bil enn tidligere.

Broom har ved to anledninger allerede kjørt den amerikanske søstermodellen Fusion. Dette er i praksis samme bil, bare med noen små tilpasninger til det amerikanske markedet.

Hovedinntrykket er at Mondeo tar et stort steg i premiumretning. Det handler om både støy, komfort og ikke minst interiørkvalitet. Det siste har vært et lite ankepunkt mot dagens utgave, her svarer Ford virkelig på kritikken.

Blir lekker: Les mer og se bildene av nye Mondeo her:

Skjemme bort eierne

Det utvendige designet har også fått mye skryt. Ford satser på rene, skarpe linjer – der fronten har mer enn et hint av Aston Martin over seg.

Kjapt etter lansering er det også klart for spesialutgaven Vignale, som blir en ekstra påkostet Mondeo. Her skal Ford forsøke å ta opp kampen mot premiummerkene, blant annet ved å skjemme bort Vignale-eierne på en rekke områder.

Skjemme bort med hva? Det kan du lese om her:

Ford skal rulle ut spesialmodellen Vignale kort tid etter Mondeo-lanseringen.
  Målet er å tilby egne kunder noe nytt og mer eksklusivt - og ikke minst
  hente nye kjøpere fra dagens premiummerker.
Ford skal rulle ut spesialmodellen Vignale kort tid etter Mondeo-lanseringen. Målet er å tilby egne kunder noe nytt og mer eksklusivt - og ikke minst hente nye kjøpere fra dagens premiummerker.

S-Max med 4x4 – dette kan bli en genial familiebil