Det krever kanskje litt mer innsats å vaske bilen nå   kontra midt på sommeren. Men det er det fort verdt! (Foto: Sigmund Bade)
Det krever kanskje litt mer innsats å vaske bilen nå kontra midt på sommeren. Men det er det fort verdt! (Foto: Sigmund Bade)

Nå er det ekstra viktig å vaske bilen

Men du skal tenke deg litt om før du gjør det.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har lest at det skal være ekstra viktig å vaske bilen på vinteren, selv om den blir skitten igjen nesten med en gang.

Jeg kjører inn til Oslo sentrum hver dag, og nå er hele bilen min gråsvart av alt saltet. Derfor gir det liksom ikke så veldig mye mening, pluss at jeg er skeptisk til hvordan det er med dører og låser som kan fryse. Kan du si noe om hvorfor det blir anbefalt å vaske bil på vinteren? Hilsen fra Tor Arne.

Benny svarer:

Hei Tor Arne! Jo, dette er både riktig og viktig. Jeg anbefaler absolutt å vaske bilen flere ganger gjennom vinteren

Dette gjelder særlig når du bor i en del av landet hvor veiene saltes mye, og det gjelder vel snart det meste av Norge.

Hvis saltet får sitte på lenge, kan det fort bli lakkrust og etter hvert enda verre ting. Derfor er det viktig å polere bilen skikkelig før vinteren kommer – og så holde den så ren som mulig gjennom vinteren.

Dagens nybiler har miljøvennlig lakk og mitt inntrykk er at mange også har et veldig tynt lag med lakk. Dette er en dårlig kombinasjon med norske veier – og ikke minst saltingen på vinteren.

På sommerstid risikerer vi å få steinsprut i lakken. På vinteren sauses bilene ned i saltlake.


Vaske ofte

Så hva gjør du da når det er minusgrader? Du må ta noen forholdsregler og sørge for at vasken ikke bare skaper en masse problemer i etterkant. De store problemene går på fastfrosne dører og vinduer – og låser fulle av is.

Det aller beste er om du har tilgang på en oppvarmet garasje eller kan sette fra deg bilen i et oppvarmet parkeringshus. Da er det bare å vaske på vanlig måte, så kjøre bilen rett til ”tørking”.

Har du ikke den muligheten, gjelder det å tørke av så mye som mulig av vannet med en gang. Dessuten å bruke en silikonstift på alle gummilister og ”fylle” låsolje i låsene – før du vasker! Jeg anbefaler også at du vasker bilen når den er varm, for eksempel etter en litt lang kjøretur, og at du tar en kjøretur rett etter vasken.

Generelt er det lurt å vaske bilen ofte. Da blir også jobben enklere, fordi skitten ikke får satt seg skikkelig fast.

Lykke til i kulda!


Helt genialt – har du det på bilen din?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Topp 5: Disse kræsjtestene glemmer du ikke så lett

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: