Volvo viser akkurat nå sitt nye XC konsept på bilutstillingen i Detroit. Dette er første forsmak på kommende XC90, den går i produksjon senere i år.
Volvo viser akkurat nå sitt nye XC konsept på bilutstillingen i Detroit. Dette er første forsmak på kommende XC90, den går i produksjon senere i år.

Nå tjener Volvo penger igjen

Tapte en halv milliard første halvår i fjor – så startet snuoperasjonen.

Fjoråret ble et tøft år for Volvo personbiler. Det startet alt annet enn bra, med nyheter om at de måtte kutte i antall ansatte fordi salget sviktet.

Volvo merket finanskrisen i Europa godt, samtidig som salget i USA har vært på et historisk lavt nivå. Særlig har mangelen på en stor SUV vært merkbart på det amerikanske markedet, etter at dagens XC90 i praksis har vært sluttsolgt en god stund.

Første halvår i fjor tapte de rundt en halv milliard kroner. Men så begynte de tøffe sparetiltakene å gi resultater.

Kraftig Kina-økning

Samtidig begynte salget i Kina å skyte fart. Volvo-eieren Geely har aldri lagt skjul på at det kinesiske "hjemmemarkedet" skal bli svært viktig for Volvo og en kraftig omlegging og styrking av forhandlernettet ga umiddelbare resultater.

Salget økte med 46 prosent i fjor, til like over 60.000 biler. Dermed er Volvo omtrent like store i Kina som i USA.

LES OGSÅ: Denne Volvoen er langt "hjemmefra"


Økte totalsalget

Under den pågående bilutstillingen i Detroit, kunne en svært fornøyd Volvo-sjef Håkan Samuelsson avsløre at Volvo klarte å snu tallene til overskudd i fjor.

– Målet vårt var å klare break-even. Jeg kan nå fortelle at vi er tilbake i pluss, noe som er ekstremt positivt for oss, sa Samuelsson til pressen i Detroit.

Det totale Volvo-salget i fjor endte på 427.840 biler, det er opp 1,4 prosent i forhold til 2012.

Alt du må vite om brukte Volvo finner du her:

Tredjeplass i Norge

Her hjemme endte Volvo til slutt på en meget sterk tredjeplass på registreringsstatistikken, bare slått av VW og Toyota.

Volvo-salget i Norge endte til slutt på 11.863 eksemplarer, det var en økning på 2,7 prosent i forhold til året før.

- Volvo Cars i Norge har lagt bak seg ett av sine beste år noen gang. Hovedårsaken til de historiske salgstallene de tre siste månedene av 2013 og de siste ukene av desember spesielt, er modellår 14-oppgraderingen. De har virkelig slått an i Norge.

- På modellnivå har Volvo V40 fått sitt definitive gjennombrudd her i landet, med mer enn 3800 solgte. V40 er dermed den suverent mest solgte i premium kompakt-segmentet. Fire av ti Volvo V40 som går ut fra forhandlerne våre er nå en Cross Country, sier PR- og informasjonsdirektør for Volvo Cars i Norge, Rune Gutteberg Hansen.

Gleder oss til XC90

- I år gleder vi oss stort til å vise frem neste generasjon Volvo XC90. I Norge er den klassiske Volvo XC90 en stor suksess, og jeg kan love at modellens store tilhengerskare ikke blir skuffet når helt nye Volvo XC90 lanseres til høsten.

- Nye Volvo XC90 kommer til forhandlerne våre på nyåret 2015. Modellen vil markere et tidsskille som vår første modell på Volvos egenutviklede SPA-produksjonsplattform, og med våre egenutviklede effektive, firesylindrede lavutslippsmotorer.

Se bildene: Volvos nye familie-SUV nærmer seg

Ny plattform

2014 blir et svært viktig år for Volvo internasjonalt også. Hvis den nye XC90en treffer like godt som forgjengeren, kan den bli en skikkelig melkeku for Volvo.

Den er første modell ut på en helt ny plattform som Volvo har investert store summer i å utvikle. Den kalles SPA, og skal danne grunnlaget en rekke nye modeller i årene som kommer.

Den nye plattformen skal være svært fleksibel, og dermed sørge for at Volvo kan holde utviklingskostnadene for nye modeller nede.


Slik ser Volvo XC60 ut i 2014 utgave. Nytt design og snart også helt nye motorer.
Slik ser Volvo XC60 ut i 2014 utgave. Nytt design og snart også helt nye motorer.

Les mer om Volvos nye motorer her: