Bokstavkombinasjonen DN forteller oss at denne bilen er registrert første gang i Oslo området. Det kan det snart bli slutt på.
Bokstavkombinasjonen DN forteller oss at denne bilen er registrert første gang i Oslo området. Det kan det snart bli slutt på.

Disse skiltene kan snart bli historie

Statens vegvesen foreslår dramatisk endring.

I flere tiår har de to bokstavene på norske kjennemerker vist hvor i landet bilen ble registrert første gang.

BN var for eksempel Bærum. I dag ruller Oslo-bilene rundt på DP-skilter – mens man i Stjørdal har XN som geografisk kjennemerke på skiltene.

Se like ut

Dette kan det imidlertid bli slutt på. Statens vegvesen ønsker nemlig nå å gå bort fra geografisk inndeling av bilskiltene.

– Vi håper å innføre en nummerserie for hele landet. Det vi ønsker er å fjerne den geografiske inndelingen. Helt konkret hvilken nummerserie vi vil begynne på er ikke sikkert enda, men skiltene vil se likt ut som i dag, sier seksjonssjefen Heidi Øwre ved kjøretøyregistreringen i Statens vegvesen Vegdirektoratet til Avisa Nordland.

Vanlig syn – men dette skiltet er ulovlig


Slippe merarbeid

Årsaken skal være at man i enkelte distrikter er i ferd med å gå tomme for bokstavkombinasjoner.

Statens vegvesen har også en del merarbeid fordi man i dag kan velge å få skilt fra hvor som helst i landet på bilen sin. Kjøper du ny bil i Oslo, kan du for eksempel velge å få finnmarks-kombinasjonen ZZ på den. Ved en ny ordning, slipper man dette. Statens vegvesen skal være klar til å innføre dette i løpet av året.

Vil ikke ha SV

PS: De bilkjøperne som har benyttet seg mest av muligheten til å registrere bilen med en annen bokstavkombinasjon enn den lokale, bor i Bergen. Der har man hatt både SU og SV på skiltene.

Det klinger ikke godt hos alle bergensere – og mange har for eksempel heller fått registrert bilene sine på Bærums- eller Osloskilter.

LES OGSÅ: Jobber i Vegvesenet – skaffet seg spesielle skilter