Foreløpig er de kanskje litt i skyggen av elbilene her hjemme   men nå har det for alvor begynt å løsne for hybridbilene på salgsstatistikkene. Og mer blir det.
Foreløpig er de kanskje litt i skyggen av elbilene her hjemme men nå har det for alvor begynt å løsne for hybridbilene på salgsstatistikkene. Og mer blir det.

Hybrid: Nå begynner dette virkelig å ta av

Og ett merke har forsynt seg grovt av markedet.

2013 ble året da bilsalget ble sterkt preget av miljøhensyn. Vi merket det nok mest på et nærmest eksplosivt elbilmarked.

Men også hybridbilene fikk et skikkelig oppsving.

I 2013 var 4,5 prosent av personbilene som ble solgt hybrider. Totalt ble det registrert 9.788 nye personbiler med hybriddrift i fjor – en økning på hele 54,8 prosent fra i fjor.

En av dem som virkelig har slått seg stort opp på hybridbiler er Toyota. Nesten halvparten av deres salg i fjor var hybridbiler og bidro sterkt til at Toyota økte sin markedsandel.

Nesten halvparten hybridbiler

Toyota tilbyr seks hybridmodeller i Norge

Suksessen med hybridbilene bidro til at Toyota økte sitt salg med 6 prosent, mens markedet gikk opp med 3 prosent i fjor.

– Salg av hybridbiler er vårt største bidrag til bedre byluft og lavere klimautslipp, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge, i en pressemelding.

Toyota leverte 8137 nye hybridbiler i 2013, noe som utgjør 47 prosent av deres totalsalg av personbiler.

LES OGSÅ: De har kåret de dårligste bilene de siste 15 årene

Hit blant taxieierne

– Mye av grunnen til at stadig flere velger hybridbiler er at vi nå har et større utvalg. Toyota lanserte nye Auris og stasjonsvognen Auris Touring Sports i 2013, noe som har satt kraftig fart på salget.

Yaris Hybrid er også den klart mest populære småbilen i Norge.

– I tillegg har vi Prius+ Seven som har blitt en hit blant taxieiere og andre som vil ha kombinasjonen god plass og hybrid, sier Espen Olsen.

Denne hybriden er en ekte Kongebil

Sterk økning

– Hybridbilene viser seg å ha svært god driftssikkerhet, og nylig ble Prius vinneren for 4–5 år gamle biler i den årlige rapporten til den tyske testorganisasjonen TÜV. I våre tilfredshetsmålinger er også hybrideierne de mest tilfredse, sier Olsen.

Opplysningsrådet for Veitrafikken har offentliggjort gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle merkene i Norge.

Av de største merkene i Norge er Toyota blant de aller beste, med et snitt på 114 g/km for personbiler registrert i 2013.

– Toyota har som strategi å levere mange biler med lave utslipp, for på den måten å redusere vår miljøpåvirkning, sier Espen Olsen.

Les vår test av Toyota Yaris Hybrid her

Fakta om Toyota hybridbiler

Toyotas hybrider kombinerer sømløst flere energikilder: En effektiv bensinmotor og en elektrisk motor med generator og batteripakke

Bilene kan kjøre på bensinmotor alene, elektrisk motor alene, eller med en kombinasjon av begge

Batteriet blir ladet under kjøring og ved bremsing

Toyota har solgt 24 439 hybridbiler i Norge siden år 2000 (pr. 31. des. 2013)

Lexus har solgt 2 258 hybridbiler i Norge siden 2005 (pr. 31. des. 2013)

I 2013 er Auris Hybrid den mest populære hybridbilen, og er solgt i 3625 eksemplarer (pr. 31. des. 2013)

Hold deg fast, her går Toyota bananas!