Er man litt nostalgisk og har sansen for nær, norsk hverdagshistorie så blir  «Norske bilfavoritter» en slager under juletreet i år, mener Broom Benny som har lest boka.
Er man litt nostalgisk og har sansen for nær, norsk hverdagshistorie så blir «Norske bilfavoritter» en slager under juletreet i år, mener Broom Benny som har lest boka.

Denne skal mange finne under juletreet

Les hvorfor Broom-Benny mener de har all grunn til å være fornøyd.

Vi nordmenn er noe for oss selv. Det gjelder også i aller høyeste grad bilinteressen vår.

Med dette som utgangspunkt har Karl Eirik Haug og Stéphanie Dumont – som også står bak magasinet Carl's cars – sammen fylt 186 sider med hverdagslig og usnobbete bilnostalgi mellom to stive permer

Fra 1960 fram til dagens teknologibomber

«Norske bilfavoritter» starter der Norge slutter å bytte spekesild mot Moskwitch og samtidig som fotgjenger Einar Gerhardsen motvillig frigir bilsalget i 1960.

Dette er historien om etterkrigs-Norge på hjul. Den teknologiske optimismen, fra den tiden bilbrosjyrene var på glanset papir og måtte hentes (aller nådigst) hos forhandleren. Fra den gangen telefonene hadde ledning, snurreskive og ikke var flyttbare. Fram til dagens biler hvor eksosrør og tanklokk byttes ut med stikkontakt og store touchskjermer.

Shelby Cobra: Verdens tøffeste "konebil"?

Boka fie deg som liker en Volvo Amazon med treski på taket eller en møkkete Opel Kadett  (Foto: Faksimile fra «Norske bilfavoritter» )
Boka fie deg som liker en Volvo Amazon med treski på taket eller en møkkete Opel Kadett (Foto: Faksimile fra «Norske bilfavoritter» )

Nostalgi-gave

Dette er den perfekte julegaven til alle som får litt høyere puls av å se en vakkert patinert Volvo Amazon med treski på taket, eller en Opel Kadett som har mistet den ene hjulkapselen.

Du kan mimre om at svenskene ikke ville bytte Volvo-aksjer mot Nordsjø-olje på slutten av 70-tallet, V8-motorer, om 80-årenes jappetid da vi kjørte Porsche "smutthull-registrert" som varebil og om 90-tallets Asia-invasjon i form av Hyundai, Subaru – og alt der imellom.

Mye med utgangspunkt i registreringsstatistikk, men du kan også lese om Gro Harlem Brundtlands Folkevogn-valg, om da Knut "Sputnik" Storbukås fikk en elg gjennom frontruta og hvorfor Anne B. Rogde har den bilen hun har...

Husker du denne raringen?

Slengbukse og bensinpumpe fra Norol

Man behøver heller ikke være voldsomt bilinteressert for å ha stor glede av boka. Er man litt nostalgisk og har sansen for nær, norsk hverdagshistorie er man klart i målgruppa.

Boka er spekket med bilder. Ofte fra helt hverdagslige hendelser. Slik som bilkø ved Svinesund på 70-tallet, Ford Capri med ekstralys og "babe" iført nymotens slengbukser og bensinpumper fra Norol – du husker vel dem?

Dette er ikke boka man nødvendigvis må lese sammenhengende fra perm til perm. Nei – her kan du bla litt, stoppe opp og nyte et bilde av en gammel BMW – humre litt over de morsomme tekstene og bare bla videre...

Men behøver ikke være spesielt bilinteressert for å ha glede av denne boka, sier Broom-Benny
Men behøver ikke være spesielt bilinteressert for å ha glede av denne boka, sier Broom-Benny

Den er befriende ujålete, morsom og koselig samtidig som den frisker opp hukommelsen fra nær fortid.

Dette var bilen drømmedama skulle hatt ...

Blir revet med ...

Det er vanskelig å bare velge ett høydepunkt her, men personlig har jeg veldig sansen for 70-tallets biler og liker spesielt godt historien om Mazda-suksessen her i Norge.

Fatter`n kjøpte ny Mazda i 1972 – da jeg var syv år – og jeg kjente igjen bildeler fra noen brosjyrene han (og jeg...) bladde i før den viktige avgjørelsen ble tatt.

Mazda 1300 med bladfjærer og bakhjulstrekk, framfor Fiat 128 med forhjulstrekk... Trolig ikke det smarteste valget "gubben" har tatt. Knipetakene ble i alle fall flittig brukt vinterstid i et snøfylt og stedvis kupert Lillehammer-landskap...

Jo – det er lett å la seg rive med av denne boka. Beklager digresjonen...

En sekser på terningen.

Dette er et gløtt inn i norske garasjer, sett med et skrått blikk fra et hus med 70-talls husmorvindu...

Det var sannelig på tide at noen gjorde akkurat det.

Vi liker det vi ser. Terningkast 6!


Ford GT70: Bilen ikke engang entusiastene kjenner til