Bruktbilkjøp kan føre med seg mange problemer   i alle fall hvis du ikke sjekker bilen grundig før du kjøper. (Foto: KVD)
Bruktbilkjøp kan føre med seg mange problemer i alle fall hvis du ikke sjekker bilen grundig før du kjøper. (Foto: KVD)

Her er super-testerens bruktbiltips

Problemer rundt kjøp og salg av bil er på klagetoppen.

Å kjøpe bruktbil kan virkelig være risikosport.

Det er mange fallgruver – og er du riktig uheldig, kan dette være starten på mange bekymringer og utgifter.

Så har da også kjøp og salg av bruktbil over lang tid ligget på Forbrukerrådets klagetopp.Mangel på dokumentasjon

I fjor mottok rådet over 11.000 henvendelser knyttet til kjøp og salg av bil, mer enn dobbelt så mange henvendelser som neste tema på listen. Det forteller den nettbaserte markedsplassen KVD i en pressemelding.

Forbrukerrådet sier selv at mangel på dokumentasjon av bilens tilstand er en av hovedgrunnene til at bil havner på klagetoppen.

Om du ikke kjenner bilens tilstand når du kjøper eller selger, er det en risiko for at du ikke vet hva du kjøper, eller om prisen er riktig.

Topp 10: Slik blir bruktbilhandelen en katastrofe

Tester 23.000 biler

Forbrukerne kan selv ta enkle forholdsregler for å unngå problemkjøp. KVD tester over 23.000 biler årlig. Deres testekspert Christian Bengtsson har nå laget oversikten på sine beste tips før kjøp.

Her er hans viktigste bruktbilråd:

1. Sjekk eierhistorikken: Har bilen hatt mange eiere på kort tid bør du undersøke nøyere hva grunnen til det kan være.

2. Servicehistorikken er viktig: Du bør forsikre deg om at alle servicer er fulgt i henhold til anbefalingene i serviceheftet. Hvis tidligere eier har fulgt anbefalte serviceintervaller betyr ikke bilens kilometerstand like mye. En bil som har gått færre kilometer, men er dårligere vedlikeholdt kan innebære større risiko enn en bil med som har gått dobbelt så langt, men er bedre vedlikeholdt.

3. Sjekk «under» bilen: Det kan være lurt å sjekke bilens understell. Ta turen til et verksted i nærheten og få de til å heve bilen for nærmere inspeksjon. På den måten kan man også avsløre skade på lakken og karosseri på en bedre måte.

4. Sjekk bilen i godt lys: Vi mener at den beste måten å vurdere bilens tilstand på er når den står i et godt lys, gjerne dagslys. I tillegg anbefaler vi at bilen er ren og tørr. En bil som er møkkete og våt gjør det vanskeligere å se slitasje i lakken og karosseriet.

SE OGSÅ: Han mener nybilkjøpere er idioter

5. Sjekk lekkasje: Sjekk under gummimattene og bagasjemattene for å se om det er noe antydning til fukt. Fukt kan være tegn på lekkasje. Hvis det er antydning til lekkasje i framre delen av bilen, kan du ta en test ved å smake forsiktig på væsken. Hvis fukten har en søtlig smak kan det tyde på kjølevæskelekkasje fra varmeelement eller lignende – det er glykolen som smaker søtlig.

Hvis det ikke smaker noe spesielt kan det være regnvann, noe som kan tyde på at det lekker vann inn i bilen.

6. Undersøk dekkene: Hvordan ser de ut? Slitte dekk, enten det gjelder innsiden eller utsiden av dekket, kan tyde på feil hjulinnstilling. Slitasje på selve dekkgummien kan indikere feil lufttrykk.

7. Hør etter lyder: Ta bilen ut på en prøvetur og åpne vinduet for å høre etter unaturlige lyder. Dersom du hører en rar lyd som øker med farten, kan du teste videre ved å kjøre forsiktig slalåm. Hvis lyden forsterkes når du svinger mot høyre kan dette tyde på venstre hjullager er skadet, eller vice versa.

8. Slitasje på interiør: Hvordan ser sjåførsetet ut sammenlignet med kilometerstanden og slitasje på øvrig interiør? Ser du antydning til slitasje på venstre side av setet? Dette kan tyde på at tidligere eier har gått mye inn og ut av bilen, noe som igjen indikerer at bilen først og fremst har kjørt i bytrafikk. Dette kan videre gi deg et hint om å sjekke over bremsene, samt å kjenne på kløtsjen (hvis bilen har manuelt gir).

Brooms bruktbilskole gir deg mange gode tips – se bare her: