Dette er noen av de syv kandidatene til den prestisjetunge 'Årets Bil i Europa' kåringen. Illustrasjonsbilder.
Dette er noen av de syv kandidatene til den prestisjetunge "Årets Bil i Europa" kåringen. Illustrasjonsbilder.

En av disse skal bli Årets Bil 2014

Her er finalistene - stem på din favoritt!

"Årets Bil i Europa" er en prestisjefylt og viktig kåring for bilbransjen. I år ble til sammen 32 kandidater nominert. Nå er sju av dem videre til finaleomgangen.

Bilene er: BMW i3, Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes S-klasse, Peugeot 308, Skoda Octavia og Tesla Model S.

Juryen som avgjør hvem som vinner består av motorjournalister fra hele Europa – og antallet representanter fra hvert enkelt land baseres på størrelsen av landets bilmarked eller bilproduksjon.

Beste bilkjøpet

Det er ingen kategorier eller klasser i denne kåringen, målet er ganske enkelt å finne det beste bilkjøpet blant alle deltakende bilmodeller.

Selve avsløringen av vinneren skjer i forbindelse med Geneve-utstillingen i mars. Det ligger noen faste kriterier til grunn for å kunne være med i en slik kåring. Bilen skal være relativt folkelig, hvilket innebærer at det skal ligge til grunn et forventet salg på minst 5.000 eksemplarer per år.

I tillegg må alle bilene være helt nye, det kan ikke være oppgraderte/facelift-versjoner av allerede eksisterende modeller.

Det siste kravet er at bilene må være introdusert i minst fem europeiske land innen årets slutt.

LES OGSÅ: Årets Bil gikk til VW


Tesla-favoritt

I fjor gikk VW Golf i sjuende generasjon helt til topps i kåringen.

I år knytter det seg nok mest spenning rundt om en av el-bilene som er nominert kan klare å gå helt til topps. Både BMW i3 og ikke minst Tesla Model S er blant favorittene. Model S er den som har utpekt seg klarest så langt. Hvis Teslaen vinner, er det i såfall aller første gang en amerikansk bil har sikret seg denne tittelen.

En elbil har forresten blitt Årets Bil tidligere, da snakker vi om Nissan Leaf.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen denne Fiat-fronten?


En japaner

Mazda 3 er eneste japanske bil som har gått videre til finalerunden.

Etter knallsuksessen med SUV-en CX-5, har Mazda fått et skikkelig oppsving. Nye 6 har blitt svært godt mottatt. Nå er det svært store forventninger til hvordan 3 vil markere seg i Golf-klassen. Men at den klarer å gå helt til topps i denne kåringen, blir ansett som lite trolig.


Norges nest mest solgte nybil - mot mange oddsLES OGSÅ: Dette er nordmenns SUV-favoritt