Skatt Sør Har undersøkt bilbransjen i Larvik og Sandefjord   og avdekket at absolutt alle bruktbilselgerne hadde feil eller mangler i sine regnskaper. Millioner av kroner blir undratt beskatning. (Foto: Benny Christensen)
Skatt Sør Har undersøkt bilbransjen i Larvik og Sandefjord og avdekket at absolutt alle bruktbilselgerne hadde feil eller mangler i sine regnskaper. Millioner av kroner blir undratt beskatning. (Foto: Benny Christensen)

Svart bilhandel for millioner

Kontroller avdekker sjokkerende regnskapsføring.

Skatt Sør har gjennom året drevet en rekke kontroller i forbindelse med kjøp og salg av bruktbil. Resultatet er gjennomgående svært betenkelig lesning.

Ifølge Sandefjords Blad (krever abonnement) viser nemlig undersøkelsen at absolutt alle de private bruktbilselgerne som ble kontrollert i Sandefjord og Larvik har hatt feil eller mangler i sine regnskaper.

Noen av dem som ble kontrollert hadde rett og slett ikke regnskap i det hele tatt.

Så mye koster familiebilen deg

Ikke sett noe lignende

Skatt Sørs kontrolldirektør. Karl Olav Valen mener det er svært konkurransevridende.

– Jeg tror ikke jeg har sett noe lignende i noen annen bransje. Alle får pålegg om å gjøre noe med regnskapene sine. Kontrollene viser at det er svært stor svart omsetning, uttaler han til Sandefjords Blad.

Alle som nå er kontrollert vil få skattekrav mot seg.

– Hvordan beskytter jeg meg mot useriøse kjøpere?

Benny foran garasjen
Benny foran garasjen

Millioninntekter

I hovedsak dreier det seg om selskap med få ansatte. Flere av dem har drevet med salgs av bruktbiler som en bigeskjeft som etter hvert har utviklet seg til hovedgeskjeft.

Verstingen av dem som ble kontrollert hadde solgt biler for 26 millioner kroner. En annen person hadde solgt biler for 13 millioner kroner – og flere andre har hatt millioninntekter.

Flere av de som har unndratt inntekter fra beskatning vil bli anmeldt til politiet, mens de mindre alvorlige få ilagt en tilleggsskatt.

– Direkte useriøst å selge bilen med dette problemet

Skuffet over bransjen

Selv om tallene viser en svært omfattende juksing med økonomien, er ikke Brooms bilekspert, Benny Christensen overrasket. Han har lang fartstid i bilbransjen, også innen salg.

– Vil du være sikker på å ikke underbygge dette, så kjøp av seriøse og etablerte aktører og bilbransjen. Det koster kanskje mer, fordi disse betaler moms og arbeidsgiveravgift, men da er det i alle fall ikke noe snusk.

– Men jeg må innrømme at jeg blir skuffet over deler av bransjen, når jeg hører slike nyheter, sier han.

Prut til selgeren blir sint!

– Velg seriøse forhandlere

- Som kunde, er det klart du er mye tryggere om du kjøper av noen som driver seriøst og holder seg innenfor lover og regler, Kjøp og salg av bil er blant det som det klages mest på her til lands. Da er det viktig å sikre seg så godt man kan.

Broom-Benny tror likevel det går riktig vei med bilbransjen.

– Det er nok viktig å påpeke at selvstendig næringsdrivende som har feil i regnskapet ikke er uvanlig. Men jeg tror de mer etablerte og større forhandlerne er blitt både mer seriøse og bedre de siste årene, sier han.

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste