Synes i mørket: Også MC  og mopedfører må nå ha med seg refleksvester på tur. (Foto: siste.no/ANB)
Synes i mørket: Også MC og mopedfører må nå ha med seg refleksvester på tur. (Foto: siste.no/ANB)

Nå blir det påbudt for flere

Gjelder både MC. moped og ATV.

Fra 1. januar blir det påbudt å ha med refleksvest også når du kjører moped og motorsykkel.

Vesten skal brukes ved nødstans slik at fører kan ses langs veien.

I mars 2007 ble det påbudt å ha refleksvest lett tilgjengelig i bil til bruk ved eventuell nødstans.

Fra 1. januar 2014 må du altså ha med vest også om du kjører MC eller moped. Påbudet omfatter også ATVer som er registrert som moped eller motorsykkel, skriver siste.no.

LES OGSÅ: Flere bruker refleks

Bli sett

– Om du får nødstans, kan du fort bli stående på steder hvor andre trafikanter ikke forventer at det skal være noen, og du kan være lite synlig for andre trafikanter. Bruker du refleksvest, øker du sjansen for at du blir sett i tide, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet.

En bilist som kjører med nærlys i 50 km/t har to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Bruker du refleks, øker denne tiden til ti sekunder.

Lommeformat

– Vi er klar over at det er mindre plass på en moped eller motorsykkel enn i en bil, sier Molnes. – Vi har hatt en god dialog med Norges Motorcykel Union (NMCU) i forbindelse med vedtaket og vet at det finnes CE-godkjente vester i «lommeformat» på markedet.

Vesten skal være CE-godkjent. Statens vegvesen anbefaler at vesten er godkjent etter EN 471 klasse 2 eller klasse EN 1150.

LES OGSÅ: Vil ha reflekspåbud

Ikke gebyr

Både politiet og Statens vegvesen kan etterspørre vest i kontrollsammenheng.

Manglende refleksvest vil ikke gi gebyr. Men politiet kan utstede bot dersom trafikanter utviser uforstand og uaktsomhet ved å ikke bruke vest i situasjoner hvor det er hensiktsmessig.

Forslag om bruk av vest under kjøring har også vært ute på høring. Usikkerhet rundt den faktiske effekten av et slikt påbud gjør at Vegdirektoratet ikke velger å foreslå et slikt påbud nå.

Du kan lese mer om bil og trafikk på siste.no – her:


LES OGSÅ: Refleksvest ble påbudt – men bruken har gått ned