Det gjelder å sko seg riktig   ikke minst på denne tiden av året. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Det gjelder å sko seg riktig ikke minst på denne tiden av året. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Slik kommer du deg opp av grøfta igjen

Her er de beste triksene når du kjørt av veien.

Nå har vinteren endelig begynt å gjøre seg gjeldende, og noen centimeter med hvitt dekke er alt som skal til for at det kan bli kaotiske tilstander på- og rundt veiene.

Det gjelder det å være godt forberedt.

Hvis uhellet likevel skulle være ut, og du havner i grøfta, kan det være greit med noen tips om hvordan en kommer seg løs igjen.

ABS: Dette har gjort bilkjøring mye tryggere

– Vær forsiktig med gassen

Det trenger nemlig slett ikke være nødvendig å ringe naboen eller veihjelpen bare fordi du har sklidd av veien. Brooms bilekspert har noen gode råd:

* Først gjelder det å skuffe snøen bort fra hjulene og gi dem så fri vei som mulig tilbake til veien.

* Så er det smart å legge noe under hjulene. Enten om du "ofrer" gummimattene fra bilen eller finner granbar eller lignende.

* Vær særdeles forsiktig med gassen. Det gjelder å holde lavt turtall og unngå at hjulene spinner. Begynner de å gjøre det, graver du deg fort enda lenger ned.

* Strø gjerne med sand eller grus i sporene hvis du finner.

Forhjulstrekk vs. bakhjulstrekk: Hva er best?

Gynging

"Gynging" er også et godt, gammel triks.

– Kjør litt forover, litt bakover og litt forover igjen. Her må du bruke gass, kløtsj og gir med presisjon. Med litt flaks, er du plutselig oppe, sier Broom-Benny.

Det er kjempeviktig å ha litt tyngde over drivhjulene. Få gjerne noen til å sette seg på panseret (forhjulsdrevet bil) eller i bagasjeromsåpningen (hvis bakhjulsdrift). Det kan hjelpe mye.

Spade, slepetau og gjerne litt strøsand i bilen er smart. Er du ikke veldig langt utenfor veien, vil dette i mange tilfeller redde deg inn igjen.

Hvor viktig er det egentlig med 4x4?

Sokk og kjetting

Det er også mulig å kjøpe inn litt utstyr som gjør det lettere å komme seg fram i snøkavet:

Dekkrensk bedrer grepet, det samme gjør klister. Generell rengjøring av dekkene bedrer grep og kjøreegenskaper – men det er naturligvis ingen vidunderkur om du sitter skikkelig fast

Det finnes også ulike typer kjetting, enten det er tekstilbasert eller vanlig av jern. Mer og mer vanlig er dessuten såkalt autosock blitt.

Gi gass – ikke brems!

Koble fra ESP

Moderne biler har jo også ganske avanserte antispinn og antisladdsystemer. Men noen ganger er det faktisk greit å slå dem av.

Ved å koble fra ESP kan en i enkelte tilfeller, som bratte bakker, utnytte kreftene bedre enn når systemet er på.

– Her er det bare å sjekke bilens manual med tanke på hvordan systemet fungerer og hvor mye du kan slå av. Det er også lurt å teste litt på egen hånd et egnet sted, for å se hvordan bilen reagerer når du ikke har så mye elektronisk hjelp, sier Benny.

Fire av ti kan ikke bremsereglene