bøkko (Foto: Aas, Erlend, © ERL)
bøkko (Foto: Aas, Erlend, © ERL)

Bøkko droppet 5000 meteren og reiste hjem: – Han har aldri opplevd en så tung periode

Etter svake resultater skal OL-håpet gjennom medisinsk sjekk for å utelukke sykdom.

Berlin/Bergen (TV 2 Sporten): Håvard Bøkko skulle egentlig gått 5000 meter i verdenscupen i Berlin søndag, men etter dårlige resultater booket han om flybilletten og reiste hjem i dag tidlig.

– Han har hatt en dårlig sesong og signalisert at han satser på 1500 meter og skal spisse det frem til OL, men han har fortsatt gått langdistanse med dårlig flyt. Vi har etterlyst at han skal ta grep og spisse hardere, og konsentrere seg på det han skal ta gull på i OL. Nå tar han det grepet og kutter ut 5000 meteren i dag, sier TV 2s skøyteekspert Mikael Flygind Larsen.

Skøyteeksperten krever fullt fokus på distansen det handler om i Sotsji.

– Når man først skal spisse, så må man gjøre det. Det er to måneder igjen til OL, og han har ikke fått det til å stemme på 1500 meter. De andre distansene har gitt ham enda dårligere selvtillit. Da er det helt riktig å ta grep, dra hjem og kutte ut løpet. Han slet med å henge med på lagtempoen i går også, da er det noe som ikke stemmer, sier han.

Skal sjekke helsa
Bøkko skal også på en helsesjekk, for å utelukke at det er sykdom som ligger bak de skuffende resultatene.

– Han skal på medisinsk test i morgen og sjekke blodet sitt, om det er noe som ligger der og bremser, sier Flygind Larsen.

– Hva har det å si for OL dersom noe er galt?

– Det vil ikke være bra, men da må man handle ut fra det man eventuelt finner.

Les også: Vil ha mer show for å redde norsk skøytesport

– Da er det noe feil
At en løper reiser hjem og avbryter verdenscupløp som man har planlagt å gå er ikke vanlig kost.

– Det er uvant og det er ikke ofte det skjer, da er det noe feil. Det gjelder å komme seg hjem og få utelukket det ene og det andre. Jeg tror han er usikker slik situasjonen er nå, han har aldri opplevd en periode hvor det har gått så tungt så lenge, sier TV 2 s skøyteekspert.

– Hva ville du gjort om du var treneren hans?

– Bedt ham komme seg hjem og ta den blodprøven, sjekke om det er noe galt med helsa. La oss si at det ikke er det: da bør han ta en uke fri, koble ut mentalt og så prioritere knallhardt på det han skal prestere på i OL. Det er 1500 meter, fart og raske runder – det er ikke langdistanse, sier Flygind Larsen.

– Han som har gullkapasiteten
For han tror fortsatt at Bøkko kan ta det gullet han drømmer om.

– Jeg har troen på det. Han har kapasiteten, og viste i NM i oktober at han kan prestere i verdensklasse. Han hadde gjort det lettere for seg selv med et godt resultat inn mot OL, men jeg avskriver ham ikke, sier Flygind Larsen.

Les også: Fornøyd Bøkko: – Beste sesongåpning noensinne

Han mener Bøkko er den som har potensial til å sikre Norge OL-medalje av aller edleste valør.

– Det er han som har gullkapasiteten. Toppnivået hans er det beste vi har. Vi kan håpe på Sverre Lunde Pedersen og Håvard Lorentzen, som fikk gjennombruddet i helga, og du har Ida Njåtun som vaker i topp fem ofte. Men det er Bøkko som kan ta gull, sier han.

Les også: En ny skøytestjerne er født