Zagreb, Kroatia 20031213 VM i håndball for kvinner, Norge / Spania 26 27. Norge tapte kampen mot Spania om 5. plassen, i tillegg mistet de OL billetten neste sommer.
Else Marthe Sørlie Lybekk i aksjon mot Spanias Montserrat Diaz Puche (11) og M.Gonzalez Mangue. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Zagreb, Kroatia 20031213 VM i håndball for kvinner, Norge / Spania 26 27. Norge tapte kampen mot Spania om 5. plassen, i tillegg mistet de OL billetten neste sommer. Else Marthe Sørlie Lybekk i aksjon mot Spanias Montserrat Diaz Puche (11) og M.Gonzalez Mangue. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

Spania-kampen som endret alt

Spania er motstanderen som tvang frem en ny retning i norsk kvinnehåndball.

Se Norge - Spania klokken 20.15 på TV 2 og tv2sumo.no!

13. desember 2003. Dagen da håndballjentenes OL-drøm ble knust.

Marit Breivik hadde tatt med seg en av sine aller sterkeste staller til et mesterskap. Cecilie Leganger og Heidi Tjugum var gjenforent i målet, med Katrine Lunde som lærejente.

Det var rutinerte jenter som Else-Marthe Sørlie Lybekk, Tonje Larsen og Elisabeth Hilmo. Og det var unge fremadstormende spillere som Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Katja Nyberg og Kristine Lunde-Borgersen.

Les også: Slik ser du håndball-VM på TV 2

Trente til OL
Men i stedet for å spille om gullet, måtte de norske jentene ut i en høydramatisk kamp mot Spania for å sikre seg den femte og siste OL-plassen til lekene i Aten året etter.

Lars-Otto Bjørnland var hentet inn fra Olympiatoppen for å ta seg av media. Han skulle øve sammen med jentene til OL.

Zagreb, Kroatia 20031213 VM i håndball for kvinner, Norge / Spania 26-27. Norge tapte kampen mot Spania om 5. plassen, i tillegg mistet de OL-billetten neste sommer.
Anette Hovind Johansen, Tonje Larsen og Ragnhild Amodt fortviler etter at norge tapte kampen om femteplassen og billetter til OL. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Zagreb, Kroatia 20031213 VM i håndball for kvinner, Norge / Spania 26-27. Norge tapte kampen mot Spania om 5. plassen, i tillegg mistet de OL-billetten neste sommer. Anette Hovind Johansen, Tonje Larsen og Ragnhild Amodt fortviler etter at norge tapte kampen om femteplassen og billetter til OL. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

At det ikke skulle bli noen tur til Aten var aldri i noens tanker.

Men møtet med Spania skulle bli en vond affære for de norske jentene.

Spanias offensive forsvar fikk frem det verste i det norske angrepsspillet. Og Kristine Lunde-Borgersen bommet på et straffekast da kampen sto og vippet som mest. Spania ville utvilsomt mest, og kjempet seg til en 27-26-seier.

Norge sto uten OL-plass for første gang siden 1984. En gigantisk nedtur.

– Det ble tatt noen grep
Evalueringsprosessen etter mesterskapet ble tøff, og det førte til store endringer i hvordan landslaget ble styrt. Marit Breivik tok for alvor tak i å bygge et team med kompetanse rundt seg, og spillerne ble tatt tettere inn i styringen.

– Det var et år med mange erfaringer. Selve Spania-kampen var en utløsende faktor ettersom den førte til at man ikke kom til OL i Aten. Men samtidig var det mye som ble tatt med i det arbeidet. Både ting man kunne styre og som man ikke var herre over. Det var en krevende kamp i et mesterskap hvor det var veldig motbakke, forklarer landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2.

Islendingen var den gangen assistent for Breivik, og var sentral i etterarbeidet etter fiasko-mesterskapet i Kroatia.

– Det ble gjort et grundig evalueringsarbeid. Når en vinner så er det lett å tenke at alt er bra. Og når en ikke lykkes så er alt dårlig. Så jeg har veldig respekt for evalueringsprosesser. Etter den kampen og det mesterskapet i 2003, så var det mange ting vi gjorde det året og eventuelt ikke fikk gjort. Det ble tatt noen grep etter det. Det er helt riktig, forteller han.

Og få vil være uenig i at grepene som ble tatt var helt rette.

Sju gull på elleve mesterskap
Allerede året etter fosset Norge frem til EM-gull i Ungarn. Siden sjetteplassen i 2003, har Norge deltatt i elleve OL, VM eller EM. I ti av dem har man stått igjen med medalje rundt halsen. Bare da man sendte et sterkt svekket lag til VM i Russland i 2005 har man endt opp uten edelt metall.

Zagreb, Kroatia 20031213 VM i håndball for kvinner, Norge / Spania 26-27. Norge tapte kampen mot Spania om 5. plassen, i tillegg mistet de OL-billetten neste sommer.
Gro Hammerseng fortviler over tapet mot Spania. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Zagreb, Kroatia 20031213 VM i håndball for kvinner, Norge / Spania 26-27. Norge tapte kampen mot Spania om 5. plassen, i tillegg mistet de OL-billetten neste sommer. Gro Hammerseng fortviler over tapet mot Spania. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

Og av de ti medaljene, så er sju av dem gull.

Nå står Spania igjen som motstander for Norge. Et spansk lag som har bitt godt fra seg de siste årene.

– Det blir godt å komme i gang. Det er like greit å møte en av de største mesterskapsfavorittene Spania, som har hatt bra kontinuitet på spiller- og trenersiden. De har kjempet om medaljer de siste årene, utenom i EM i fjor. De har forsterket laget og har et meget rutinert og bra mannskap. Det blir en fin test på hvor vi står, sier landslagssjefen.

Les også: VM-manager: Her er vinnerresepten

De norske håndballjentene har ofte hatt litt startproblemer i mesterskap, men spiller seg alltid opp utover i turneringen. Men Hergeirsson synes likevel ikke at det gjør noe å få den tøffeste gruppemotstanderen allerede i åpningskampen.

– Nei, egentlig ikke. Jeg synes vi hadde en god start på EM i fjor, mot Serbia på hjemmebane. Jeg synes jentene svarte godt på den utfordringen. Jeg er mer opptatt av prosessen og prestasjonene. Det kan godt være at Norge spiller sin beste kamp på lenge og likevel taper. Det er et godt lag vi møter, forklarer han.

Selv om islendingen innser at åpningskampen kan ende med tap, så ser han ikke det som noe stort feilskjær i jakten på nok en VM-medalje.

– Vi kommer til å gi alt vi kan for å vinne kampen. Men det er ingen vinn- eller forsvinn-kamp.

Se Norge - Spania klokken 20.15 på TV 2 og tv2sumo.no!