Silje og Sanna
Silje og Sanna

Den store tvillingarven

Sanna og Silje Solberg har store sko å fylle i VM. Og egentlig skulle de ha byttet roller.

Se Norge - Spania lørdag klokken 20.15 på TV 2 og tv2sumo.no!

Når Sanna og Silje Solberg går på banen mot Spania i Norges åpningskamp i VM, så er de ikke det første tvillingparet som representerer Norge i mesterskap.

Lunde-tvillingene Katrine og Kristine har vunnet alt som er mulig å vinne med Norge, men de fikk ikke den beste starten sammen. De debuterte sammen i VM-fadesen i 2003. Før det hadde Kristine VM-sølv fra 2001.

Men Lunde-tvillingene var ikke det første tvillingparet.

For da Norge fikk sitt store mesterskapsgjennombrudd i 1986, var det også et tvillingpar på laget.

Verken Unni eller Åse Birkrem spilte sentrale roller i det norske laget, men de var begge med på bronselaget som brøytet vei for kommende generasjoner av norske håndballjenter.

Les også:Slik ser du håndball-VM på TV 2

– Der kom presset
Begge de to første tvillingparene har tatt sine medaljer. Det får Solberg-søstrene til å merke at forventningene kommer.

– Der kom presset på oss. Men drømmen er gull nå også, smiler Silje Solberg.

Landslaget har en uttalt målsetting om å ta medalje i VM. Men ingen av Solberg-tvillingene er redde for å ta ordet gull i munnen.

– Det er tøffe kamper. Det er mange gode lag. Selv om drømmen er gull, så får tiden vise hvor langt vi kommer, sier Sanna.

Les også: VM-manager: Her er vinnerresepten

Tre tvillingpar på landslaget i samme idrett i løpet av 17 år. Det er neppe mange landslag som kan vise til lignende statistikk.

– Jeg vet ikke hvorfor det er blitt sånn. Men begge to er her. De har jobbet hardt for å realisere drømmen om å komme til mesterskap. Og nå er de her, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Men likevel synes ikke Silje Solberg at det er så spesielt.

– Jeg tror ikke det er helt tilfeldig. Jeg tror at når en er to, så er det lett å hjelpe hverandre oppover. Både i trening og mentalt, mener Målvakt-Solberg.

Les også: Håndballjentenes gullbonus økes

Sanna best i mål
Et annen ting som er påfallende ved alle tre tvillingparene, er at i samtlige av dem så har en av dem vært målvakt.

Unni Birkrem, Katrine Lunde og Silje Solberg har alle voktet målet for Norge, mens søstrene har spilt ute.

Heller ikke det er så bemerkelsesverdig, mener Silje Solberg.

– Det er kanskje ikke helt tilfeldig det heller. Sanna får skutt på meg og vi kan veilede hverandre. Man tør kanskje si mer til hverandre enn til andre spillere, forklarer hun.

Men det er tilfeldigheter som gjør at det er Silje som står i mål og Sanna som spiller ute. I håndballkarrierenes spede begynnelse var de begge utespillere, som innimellom sto i mål.

– Jeg begynte å stå fast i mål da jeg var 13-14 år. Før det spilte jeg både ute og i mål. Og syntes begge deler var morsomt, forteller Silje, før hun fortsetter:

Sanna og Silje Solberg 1 (Foto: Aleksandar Djorovic)
Sanna og Silje Solberg 1 (Foto: Aleksandar Djorovic)

– Vi har fått høre av mamma og pappa det siste året at faktisk så var Sanna bedre enn meg i mål og jeg var bedre enn henne ute. Hvorfor vi endte opp motsatt, vet jeg ikke, ler hun.

Første kanttvilling
For er det en ting som skiller Solberg-tvillingene fra sine forgjengere, så er det at Sanna er kantspiller. Både Kristine Lunde-Borgersen og Åse Birkrem var bakspillere da de herjet med flagget på brystet.

Men Solberg er ganske atypisk til å være kantspiller. Med sine 178 centimeter ruver hun over de fleste andre i hennes posisjon.

– Det er mange som spør om hvorfor jeg ikke er bakspiller. Jeg husker at det var så gøy da jeg scoret fra kanten da jeg var mindre, og derfor ville jeg fortsette der. Jeg er rask og har god fysikk, som er en fordel på kant også. Jeg tror ikke det er noen ulempe at jeg er høy som kant heller, mener hun.

Det er søsteren enig i.

– Hvis hun hopper inn og får høy arm, så har hun muligheten til å sette den over målvakten også, som andre ikke kan, forklarer Silje.

Silje Solberg var med i EM i fjor og har allerede en sølvmedalje i samlingen. For Sanna er dette hennes første tur med de store jentene.

– Jeg er veldig spent. For jeg har ikke vært med på det før, smiler hun.

Les også:– Lunde må være best hvis Norge skal ta gull

Drømmer om VM-gull
Men hun er forsiktig med sin personlige målsetting.

– Jeg har som mål å få spilletid og ta sjansen når jeg først kommer ut på banen. Som er det som Silje sier en drøm om gull. Det er jo det alle kjemper om, sier Sanna.

For Målvakt-Solberg er målet å bidra mer enn hun gjorde til EM-sølvet i fjor.

– Jeg ønsker å spille mest mulig. Jeg fikk spille mer enn jeg hadde trodd i Møbelringen. Det ga meg selvtillit, så jeg vet jeg kan komme inn og gjøre en god jobb hvis det trengs. Men jeg tror jeg får mer spilletid enn i fjor, avslutter hun.

Se Norge - Spania lørdag klokken 20.15 på TV 2 og tv2sumo.no!