rooney copy (Foto: Bogdan Maran, © AG JF**LON** MV**NY**)
rooney copy (Foto: Bogdan Maran, © AG JF**LON** MV**NY**)

Slik vurderer Alsaker VM-gruppene

– Veldig tøff vei for England, sier TV 2s fotballkommentator om VM-trekningen.

Øyvind Alsaker reiser til Brasil neste sommer for å kommentere fotball-VM for TV 2.

Over telefon på vei til Denver, hvor han fredag kveld er på vei etter å ha dekket alpint i Beaver Creek i Colorado, gir han sin vurdering av de åtte VM-gruppene som ble trukket i Costa do Sauípe i Brasil.

Gruppe A: Brasil, Kroatia, Mexico, Kamerun.

– Det er en gruppe som vertslandet kan leve godt med. Det er relativt åpent hvem som slår følge med storfavoritten Brasil.

Gruppe B: Spania, Nederland, Chile, Australia.

– Den er heftig. Dette er to av lagene som kan vinne VM i mine øyne. Selv om kanskje ingen av dem er blant de største favorittene akkurat denne gangen da, sier Alsaker og sikter til 2010-finalistene Spania og Nederland.

– Spania har fått en naturlig dropp etter en voldsom dominans, og Nederland har det med å svikte på det defensive, pluss at det er vanskelig å vinne på et annet kontinent.

Alsaker føler seg, i likhet med toppfotaballsjef Nils Johan Semb, sikker på utfallet av åpningskampen i Salvador 13. juni.

– Jeg setter mye penger på en U i åpningskampen der. Den er klink.

de jong (Foto: Daniel Ochoa de Olza, © BL PK**NY**)
de jong (Foto: Daniel Ochoa de Olza, © BL PK**NY**)

Gruppe C: Colombia, Hellas, Elfenbenskysten, Japan.

– Colombia er voldsomt i dytten. Her har de fått en gruppe som de bør håndtere. Vi har ventet på Afrika i de siste VM-ene, her har vel kanskje Elfenbenskysten en mulighet til å komme seg videre fra den gruppen. Kanskje kan det gi dem en god start og litt flyt, samtidig baserer de vel seg kanskje litt for mye på gamle helter, analyserer Alsaker.

– En interessant gruppe med litt sånne «dark horses» som man ikke vet så mye om. Ganske åpent i mine øyne, men favoritten er Colombia, og så er jeg spent på om Elfenbenskysten kan gi litt afrikansk feber. Vi venter liksom litt på Afrika.

Gruppe D: Uruguay, Costa Rica, England, Italia.

– Det begynner å minne om en dødens gruppe. Veldig tøff vei for England: Italia og Uruguay er favoritter der.

– Samtidig så kan det kanskje passe England litt å være en underdog. Men gruppa vil gi noen fantastiske oppgjør. England-Italia er klassiske oppgjør, og så har vi Luis Suárez mot England da.

SENTRAL: Luis Suarez blir gratulert etter å ha scoret mot Peru. (Foto: Martin Mejia/Ap)
SENTRAL: Luis Suarez blir gratulert etter å ha scoret mot Peru. (Foto: Martin Mejia/Ap)

Gruppe E: Sveits, Ecuador, Frankrike, Honduras.

– Sveits fra toppsedet-puljen er litt grått, selv om de har et sterkt lag. De kan faktisk ta seg videre, og kanskje karre seg lenger enn åttedelsfinalen fra 2006. Honduras og Ecuador er ikke de sterkeste søramerikanske, men de er vanskelige lag å slå. Ukjente for europeiske lag. Det blir veldig interessant, men Frankrike bør fikse dette.

Gruppe F: Argentina, Bosnia-Hercegovina, Iran, Nigeria.

– Argentina går jo videre fra den pulja, det er helt soleklart. Det tror jeg faktisk også Bosnia gjør. Men igjen er det dette med afrikanske land. Det kan jo hende at Nigeria blir laget som får fart på seg, man vet aldri.

Gruppe G: Tyskland, Portugal, Ghana, USA.

– Oi. Det er kanskje den heftigste gruppen så langt. Her er det kvalitet. Ghana er tradisjonelt veldig sterke. Tyskland og Portugal vet vi er store nasjoner med fantastiske spillere, og vil sånt sett være favoritter, men USA er også et veldig sterkt lag. Her kan det bli skrell altså, spår Alsaker.

Cristiano Ronaldo (Foto: SCANPIX)
Cristiano Ronaldo (Foto: SCANPIX)

– Men Tyskland går videre, de er en av mine favoritter til å vinne hele greia. Men så tør jeg ikke sette penger på noe. Jeg tror Portugal må ha en Cristiano Ronaldo på sjarmoffensiv skal de manøvrere gjennom dette. Det er viktig at han er i form.

– Jeg tror USA er sterkere enn Ghana. Men det er tøft. Det er dødens, altså.

Les også:Mix: – Det er dødens gruppe for USA

Gruppe H: Belgia, Algerie, Russland, Sør-Korea.

– Akkurat. Det er spennende, for Belgia er en outsider til hele greia. De har så mange sterke spillere. Den elleveren er ikke til å spøke med. Men det som er interessant er at dette ser ut som en gruppe de bør klare, og da er de i gang vet du. Og så er det trekningen og litt tilfeldigheter, men denne bør de ta, sier Øyvind Alsaker.

Altomfotball.no: Slik spilles kampene i Brasil

Hvilke lag tror du tar seg videre fra de åtte gruppene? Og hvilket lag vinner til slutt? Diskuter i kommentarfeltet under.